• Slovenština Slovenština
  • Zavolajte nám, poradíme vám +421 233 058 699 8:00 - 15:00

    Čo je džersej alebo jersey? A ako sa oň starať?

    Spálne

    Džersej si stojí na rebríčku obľúbenosti naozaj veľmi vysoko. Prečo tomu tak je? A ako sa o materiál jersey starať? V dnešnom článku si povieme niečo o histórii aj údržbe.

    Čo je džersej alebo jersey? A ako sa oň starať?

    Čo je jersey?

    Jersey je mäkká pružná pletenina, ktorá sa pôvodne vyrábala z vlny. Dnes sa džersej vyrába aj z bavlny, bavlnených zmesí a syntetických vlákien. Predná strana jersey úpletu je hladká s miernym jednoduchým rebrovým úpletom, zatiaľ čo zadná strana jersey úpletu je nariasená so slučkami.

    Oproti tomu krep strieda hladký a vráskavý povrch. Tkanina je obvykle ľahká až stredne ťažká a používa sa na rôzne odevy a domáce textílie ako sú plachty. Pokiaľ zháňate ešte väčší luxus, zamerajte sa na Mako jersey, o ktorom si môžete prečítať v článku Čo je to Mako jersey? A ako sa o tento luxusný materiál starať?

    Aký je pôvod jersey?

    Jersey bol prvýkrát vyrobený v stredoveku na ostrove Jersey, ktorý je súčasťou Normanských ostrovov – odtiaľ pochádza jeho názov. Tkanina bola určená iba pre pánske oblečenie a používala sa na výrobu spodnej bielizne a rybárskych svetrov.

    V roku 1916 však Coco Chanel spôsobila revolúciu na trhu s jersey a uviedla túto látku do dámskeho módneho priemyslu, keď z jersey ušila pohodlné šaty a kabáty.

    Dnes sa vo veľkom používa aj pri výrobe plachiet, pretože je jemná, priedušná a pružná. O niečo jemnejší je bavlnený satén, o ktorom sme písali v Ako sa starať o saténové obliečky.

    Z čoho sa vyrába?

    Pôvodne sa jersey vyrábal len z vlny, ale dokonalejšie výrobné techniky viedli k použitiu syntetických vlákien a bavlny. Bavlnený jersey znížil náklady na materiál a syntetické vlákna zvýšili odolnosť tkaniny. Dnes sa väčšina jersey vyrába z bavlny v zmesi so syntetickými materiálmi.

    Na MK Lôžkoviny nájdete ako bavlnu so spandexom, tak 100 % bavlnu. Vyzdvihnúť rozhodne musíme lycra plachty z bavlny a spandexu, pretože sú naozaj neuveriteľne pružné a prispôsobivé. Nech sa vrtíte, ako chcete, plachta sa nepohne. Vďaka tomu bude vaša posteľ vyzerať stále upravene a elegantne. A večer už sa stačí prikryť mušelínovými obliečkami tak hebkými, že ani nestihnete počítať ovečky…

    Vlastnosti džerseja

    Jersey je multifunkčná a všestranná textília, ktorá má mnoho vlastností, vďaka ktorým je skvelou tkaninou na každodenné použitie.

    • Pružný. Vďaka svojej pletenej štruktúre je elastický, čo z neho robí skvelú voľbu pre posteľné plachty.

    • Mäkký. Poskytuje príjemné pohodlie.

    • Nepriehľadný. Tkanina jersey je v dôsledku svojho pleteného zloženia nepriehľadná, vďaka ktorému sú vlákna tesne pri sebe a svetlo nimi neprechádza.

    • Absorpčný a priedušný. Zbytočne sa v ňom nepotíte, takže je komfortný.

    Ako sa o Jersey starať?

    Našťastie sa o jersey materiál nemusíte zas tak veľmi starať. Stačí ho každý týždeň vyprať na 40 ° C, nechať uschnúť a máte hotovo. Jersey plachty sú vďaka nekrčivej úprave úplne bezproblémové a vždy vyzerajú skvele.

    Naposledy pridané

    Jarné upratovanie bytu a príprava na jar

    | 8 minúta čítanie
    A je to konečne tu. Dlhšie dni, slnečné lúče a veselšia nálada. Aby ste vymietli posledný zbytky zimy, naplánujte tradičnú jarnú očistu, kedy sa…

    Novinky v ponuke: Vaflové osušky Florencia a froté osušky Bella

    | 3 minúta čítanie
    Vo svete domáceho textilu neustále hľadáme spôsoby, ako zlepšiť naše každodenné pohodlie a zároveň priniesť do našich domovov kúsok luxusu. S…
    Hore