• Slovenština Slovenština
  • Zavolajte nám, poradíme vám +421 233 058 699 8:00 - 15:00

    Ako často meniť obliečky

    Spálne Rady a tipy

    Voňavé a čisté obliečky? To je sen. Už keď sa ráno vyťahujeme z postele, tešíme sa späť. A podľa toho to tiež vyzerá – v posteli strávime až tretinu života. To robí v priemere nejakých 26 rokov, čo je množstvo času. A ten rozhodne nechceme preležať v špine. Ktorú v tomto prípade nie je väčšinou ani vidieť, ani cítiť.

    Ako často meniť obliečky

    Nos ohŕňajte, ale neverte mu

    Prezliekanie postele sa radí medzi jednu z najmenej obľúbených domácich prác. Musíte prísť, vyzliecť, dať prať, zavesiť, vyžehliť a znovu obliecť. Nie nevyhnutne v tomto poradí. Žiadnemu z krokov sa však nevyhnete. Vďaka tomu siahame po čerstvej​ posteľnej bielizni väčšinou raz do mesiaca. Keď už nám tá stará tak nevonia. Lenže to je poriadne málo.

    Správne by sa mali obliečky (vrátane plachty) meniť až 4× častejšie. Ideálne teda raz týždenne. Vo výnimočných prípadoch raz za 14 dní. Niekedy ale ani to nestačí. V lete, keď sa potíte. Keď vás prepadne moribundus a celý deň ležíte v perinách alebo sa radíte medzi alergikov a astmatikov. Keď s vami spí Alík alebo Murko. Tušíte správne. V týchto prípadoch si užijete prezliekanie postele hneď 2× v týždni. Začína sa z vášho sna stávať nočná mora? Príde vám to veľa?

    Nikdy nespíte sami

    Viete, že do priemerne veľkej postele sa s vami zmestí až 1.000.000 roztočov? Oku neviditeľní, ale inak dokážu narobiť peknú neplechu. Živia sa vašou mŕtvou kožou a ich výlučky sú vysoko alergénne.

    Pokiaľ by vám nevadila táto osemnohá spoločnosť, tak zaschnutý pot, odumreté kožné bunky a hojnosť baktérií by vás presvedčiť mohli. Toto všetko sa hromadí vo vašej posteli. Nezbavíte sa toho trasením, vetraním ani voňavkami. Pranie je základ. Kašeľ, alergie, rýchlo sa mastiace vlasy, akné a nepríjemné ekzémy. K tomu všetkému môže prispieť práve nesprávna posteľová hygiena.

    A čo vankúš, perina a matrac?

    Tie stačí vyprať 2× ročne. Pokiaľ máte dostatočne veľký bubon práčky, zvládnete to doma. Inak ich zavezte do čistiarne a nechajte to na profíkov. Periny a vankúše tak zostanú nielen čisté, ale predĺžite aj ich životnosť.

    S matracom je to podobné. Akurát, že ten do bubna práčky len ťažko natlačíte. Zaobstaraním chrániča na matrac minimalizujete potrebu jeho čistenia a ušetríte si tak hŕbu nervov. Je skladný a zmestí sa tak do každej práčky.

    Ako to s ďalšou várkou bielizne navyše prežiť?

    Jednoducho. Zadovážte si minimálne 2 kusy posteľnej bielizne. Tým získate trochu pokoja navyše. Jedna sa bude sušiť a druhá už bude čakať v posteli. Voňavé a skutočne čisté obliečky. To je ten sen, o ktorom sme hovorili.

     

    Naposledy pridané

    Ako používať napínacie poťahy na sedací nábytok?

    | 4 minúta čítanie
    Napínacie poťahy milujeme. Vyriešia nejeden problém. Nábytok ochránite a zároveň ho prezlečiete do nového kabátu. Prečo zostať len pri krásnych…

    Jarné upratovanie bytu a príprava na jar

    | 8 minúta čítanie
    A je to konečne tu. Dlhšie dni, slnečné lúče a veselšia nálada. Aby ste vymietli posledný zbytky zimy, naplánujte tradičnú jarnú očistu, kedy sa…
    Hore