• Slovenština Slovenština
  • Zavolajte nám, poradíme vám +421 233 058 699 8:00 - 15:00

    Ako mať doma stále čisto a upratané

    Rady a tipy

    Niekedy je ťažké udržať domácnosť dokonale čistú, keď bývate s partnerom, deťmi alebo chlpatým parťákom. A keď to máte všetko spolu? Ajajaj. V dnešnom článku vás skúsime trochu upokojiť a pomôcť k organizovanejšej domácnosti. Dozviete sa, ako “bezbolestne” na upratovanie a ďalšie osvedčené tipy a triky.

    Ako mať doma stále čisto a upratané

    Máte doma upratané?

    Pamätáte si na ikonický program z Británie? V každej epizóde v ňom Kim Woodburn a Aggie MacKenzie dávali tipy na to, ako upratať byt a udržiavať ho v relatívnej čistote. Vy nemusíte byť expert na upratovanie, aby to u vás nevyzeralo ako po výbuchu. Stačí si osvojiť pár techník a držať sa ich.

    TIP: Na podobnú tému sme pre zvieracích milovníkov článok už písali, tak sa naň mrknite - Ako mať doma upratané, keď máte psa alebo mačku.

    Všetko musí mať svoje miesto

    Akonáhle niečo prestanete používať, vráťte to na pôvodné miesto. Veľmi často sa stáva, že si ľudia robia neporiadok iba tým, že nemajú zorganizované, kam čo patrí. S tým vám pomôžu rôzne organizéry, krabice a boxy.

    jak mít doma uklizeno

    Vďaka tomu pre vás bude jednoduché veci správne umiestniť a nie sa zakaždým stresovať, či to položíte na stoličku alebo odhodíte nenápadne do kúta alebo na posteľ na svoje luxusné posteľné obliečky. Zamyslite sa nad tým, kde sa obvykle s týmto problémom stretávate a vymyslite spôsob, ako sa tomu vyvarovať. Možno nemáte večer kam odložiť oblečenie, pretože do bielizne ešte nepatrí, ale chcete ho nechať po celom dni ľahko uschnúť od potu a vyvetrať? Na to skvele poslúži nemý sluha.

    Keď sa zamyslíte nad tým, kde je taká "posila" potrebná, určite na niečo prídete a výrazne si každodenné upratovanie uľahčíte.

    Harmonogram a rozdelenie prác

    Pokiaľ domácnosť zdieľate, je nutné do prác všetkých zapojiť. Už nežijeme v minulom storočí, takže už neplatí, že sa práce rozdeľujú na mužské a ženské.

    Doma neupratuje len mamička a dcéra, naopak sa na tom podieľajú všetci.

    Bohužiaľ nie každý má zmysel pre poriadok tak pevne ukotvený a potrebuje trochu „nakopnúť“. Na to je šikovný napríklad harmonogram upratovania domácnosti. Pre tých z vás, ktorí nevedia, ako si ho vytvoriť, sme vyrobili tento praktický rozpis domácich prác na celý rok. Môžete si ho vytlačiť alebo používať v tablete. Ale pretože vieme, že niekto má radšej týždenný plánovač, pripravili sme aj ten.

    Odporúčame si papiere vytlačiť, zataviť do fólie a na tú písať permanentným popisovačom. Najprv si ale radšej skontrolujte, či sa dá ľahko zotrieť.

    úklidový harmonogram aneb harmonogram úklidu domácnosti

    týdenní rozpis úklidu domácnosti

    Na stiahnutie kliknite na obrázok pravým tlačidlom a zvoľte Uložiť obrázok ako.

    Ako si prácu rozdeliť? To záleží na vás. Samozrejme sa to odvíja od toho, kto má čas, koľko má rokov a čo ho baví. Najlepšie je si to prvýkrát rozdeliť tak, aby si každý upratoval vlastnú izbu a neporiadok. Spoločné priestory si potom môžete rozdeliť podľa aktivity (vysávanie, utieranie prachu, umývanie, …) alebo miestnosti.

    Arzenál čistiacich prostriedkov a handričiek

    Bez správneho vybavenia sa vám bude upratovať naozaj zložito. Zostavte si vlastný spoľahlivý upratovací arzenál. Pokiaľ vlastníte nejaké produkty a výrobky, s ktorými sa upratuje zle, vyhoďte ich alebo darujte susedke.

     jak na čistou domácnost

    Dôležité je, aby ste pri upratovaní ešte nemuseli dávať pozor na to, ako s výrobkami vôbec pracovať a či odvádzajú svoju prácu alebo nie. Ak vám sprej na sklo robí fľaky a vy pri zrkadle alebo okne strávite aj niekoľko minút, nie je to to pravé pre vás. Upratovanie má byť rýchle a efektívne.

      

    Výborným pomocníkom na rýchle upratovanie sú handričky a mokré obrúsky. Stačí si ich navlhčiť alebo vytiahnuť z obalu a môžete utierať prach, odstraňovať škvrny a leštiť. Bohužiaľ mokré obrúsky sú pomerne dosť neekologické a celkom ťažko sa rozkladajú. Zamerajte sa teda skôr na hubky, utierky, handričky a iné znovupoužiteľné výrobky. Celkom dosť toho vydržia a nemusíte ich stále dookola vyhadzovať a kupovať.

    Keď je všade prach

    Stále niečo utierate, ale prach nie a nie ustúpiť? A zamysleli ste sa nad tým, kedy ste naposledy utreli luster, vrch skrine alebo vyprali závesy? Niekedy je na nich toľko prachu, že pravidelne padá dole a vy môžete pokojne 3x denne behať s prachovkou a aj tak sa ho nezbavíte. Chybu neurobíte ani s utretím (oprášením) múrov, na tie sa totiž prach veľmi rád chytá.

    jak osvěžit vzduch 

    Až všetky tieto aktivity urobíte, povysávajte a utrite nábytok naspodku a do priestoru strieknite trochu osviežovača vzduchu.

    Nič nenechať na “potom”

    Nebudeme klamať, niekedy je také jednoduché sadnúť si na gauč a všetko ponechať svojmu osudu… Ale s tým sa ďaleko nedostanete. Akonáhle vidíte nejaký neporiadok, upracte ho. Nenechávajte to na "neskôr", pretože z toho sa stane zajtra, pozajtra a zrazu sú všade neidentifikovateľné kôpky.

    Ako už sme písali, zamyslite sa, kde sa neporiadok najviac kumuluje a vymyslite spôsob, ako sa tomu vyvarovať. Možno vám niekde chýba úložný priestor, alebo máme jednoducho len veľa vecí.

    Upratujte počas varenia

    Podobný ako predchádzajúci bod, ale už konkrétny. Pri varení neúnavne utierajte pracovnú dosku a zbavte sa všetkých fľakov a vysypaného korenia. Na to sa perfektne hodia papierové alebo textilné utierky a handričky.

     

     

    Varí sa vám voda v hrnci? Ideálny čas na umytie mištičky, zotretie vysypanej soli, upratanie nepotrebného náčinia alebo naukladanie do umývačky. Snažte sa svoj čas zorganizovať šikovne a uvidíte, že budete mať oveľa menej práce a zbytočného stresu. Kto by chcel po večeri ešte gruntovať kuchyňu…

    Úložný priestor

    Až nečakane šikovné sú rôzne poličky, organizéry a skrinky. Aj tu trochu platí "Čo oči nevidia, srdce nebolí.", pretože čo nie je vidieť, to netvorí vizuálny neporiadok. Samozrejme udržujte poriadok aj v uzavretých priestoroch, ale je praktické mať miesto, kam veci uložiť a naďalej sa o ne nestarať. Len to nesmie dopadnúť tak, že sa po otvorení skrine všetko vysype von, to je zase druhý extrém.

    Vyhadzujte a neprepĺňajte

    Tiež sme spomínali, ale vizuálny neporiadok je pre mnohých z nás nepríjemný ako ten reálny. Nadmiera dekorácií a serepetičiek vás skôr zavalí stresom než radosťou. Okrem toho sa potom rôzne plochy zle zbavujú prachu a to vedie k tomu, že si na to spomeniete až za pol roka a centimetra nánosu.

    čistá domácnost 

    Nechajte si plochy skôr voľné a uvidíte, že všetko bude vyzerať tak nejako viac "vyfintene" a elegantne.

    Nezabúdajte na detaily

    Kedy naposledy ste vyprášili alebo vyprali kúpeľňovú predložku? Možno vás prekvapí, koľko prachu a špiny sa v nej zadržiava. A keď si uvedomíme, ako často je mokrá a čo v nej môže “žiť”... Rovnako tak pri výmene plachty nezabudnite povysávať matrac a skontrolovať matracový chránič.

    koupelnová předložka 

    Vašej pozornosti nesmú uniknúť ani osušky a uteráky. Voňajú nevábne? Tak to už je skoro neskoro na ich výmenu, do takého štádia by sa ani nemali dostať, pretože sa v nich množia baktérie.

    Pokiaľ to podľa vás nie je tým, že sú nevyprané, najskôr je na vine nedostatočné vetranie kúpeľne a každodenné sušenie. S tým vám pomôžu bambusové uteráky, ktoré sú antibakteriálne a antimykotické. Dajte zbohom zápachu.

    Naposledy pridané

    Jarné upratovanie bytu a príprava na jar

    | 8 minúta čítanie
    A je to konečne tu. Dlhšie dni, slnečné lúče a veselšia nálada. Aby ste vymietli posledný zbytky zimy, naplánujte tradičnú jarnú očistu, kedy sa…

    Novinky v ponuke: Vaflové osušky Florencia a froté osušky Bella

    | 3 minúta čítanie
    Vo svete domáceho textilu neustále hľadáme spôsoby, ako zlepšiť naše každodenné pohodlie a zároveň priniesť do našich domovov kúsok luxusu. S…
    Hore