• Slovenština Slovenština
  • Zavolajte nám, poradíme vám +421 233 058 699 8:00 - 15:00

    Ako mať doma upratané, keď máte psa alebo mačku

    Rady a tipy

    Naši chlpatí miláčikovia sú ako členovia rodiny. Bohužiaľ majú jedno mínus a to sú chlpy. Chlpy všade. V podstate vás neminie pravidelné odchlpovanie a upratovanie. My sme sa rozhodli pre vás spísať zopár praktických tipov, ktoré vám s tým pomôžu.

    Ako mať doma upratané, keď máte psa alebo mačku

    Pravidelné upratovanie

    S obstaraním maznáčika sa v podstate zaväzujete k tomu, že budete upratovať naozaj pravidelne. Luxovaniu sa pravdepodobne nevyhnete, inak sa vám na podlahe budú “túlať” chumáčiky chlpov. Ale to nie je všetko. Chlpy sú na podlahe, ale samozrejme sa s akýmkoľvek pohybom vznesú do vzduchu a pristávajú na akomkoľvek povrchu.

    Výbornou voľbou sú robotické a tyčové vysávače, pretože sa s nimi jednoducho manipuluje a tak sa vysávaniu nebudete tak vyhýbať. Robotický variant navyše stačí nastaviť a on už si so všetkým poradí.

    TIP: Chlpy sa veľmi namotávajú na kefy a upchávajú filter, preto nezabudnite na každodennú kontrolu a čistenie vysávača. Len vďaka tomu bude fungovať zakaždým tak, ako chcete.

    Vyčesávanie je základ

    Čím menej "voľných" chlpov, tým menej vám ich zostane na pohovke, v aute alebo na podlahe. Špeciálne kefy na zvieratá dokážu vyčesať iba podsadu, čo je úplne senzačné v čase, keď zvieratá menia srsť. Zbavíte sa objemu, ale nezničíte horné chlpy, takže sa váš štvornohý miláčik bude cítiť dobre a vyzerať krásne.

    Keď prídete z prechádzky…

    … majte pripravenú osušku alebo uterák. Vďaka tomu sa vyhnete naťapkanému bahnu, štrku a fľakom od trávy. Uterák pre psa by mal byť tmavý alebo hnedý, aby sa v ňom stratili rôzne škvrny od špiny. A určite sa bude hodiť aj kvalitný materiál, ktorý prežije pravidelné pranie na vyššie teploty.

    Aby na posteli a gauči neboli chlpy

    Sú ľudia, ktorí zvieratám nedovoľujú zdieľať rovnaký nábytok, ale každý na to srdce nemá :). Preto je najľahšie prehodiť cez nábytok deku alebo prehoz. A pretože sa častému praniu nevyhnete, dajte si pozor na kvalitu materiálu. Ľahko by sa mohlo stať, že vám textília začne tvoriť žmolky alebo púšťať chlpy, čo vôbec nevyzerá dobre.

    Nebojte sa trochu investovať, z dlhodobého hľadiska sa vyhnete neustálemu kupovaniu nových diek a prehozov a nekonečnému odžmolkovaniu. Vďaka tomu bude vaša domácnosť stále krásna, čistá a voňavá.

    Dobrou voľbou je aj ochranná deka do auta pre psa, pretože si tým razantne skrátite upratovanie chlpov a eliminujete oder na sedačkách.

    Prevoňať domácnosť? Áno, ale s rozumom

    Pri používaní sviečok, aromalámp a osviežovačov vzduchu si dajte pozor, aby niektoré látky neboli príliš silné alebo dokonca nebezpečné. Napríklad mačky nemajú rady citrusové vône a esenciálne oleje im tiež nerobia dobre. Dokonca sa môže stať, že sa priotrávia.

    A to platí aj pre situácie, keď vytierate. Pokiaľ je to možné, nechajte izbu prvýkrát ľahko vyvetrať, než tam zviera pustíte.

    Pri praní textílií, na ktorých zvieratá ležia, zvoľte špeciálne ekologické prostriedky. Ako všetci vieme, zvieracie nosy sú citlivejšie ako tie ľudské, takže to, čo vám príde voňavé, je pre ne extrémne intenzívne. Špeciálne prostriedky nedráždia, ale zároveň dezinfikujú a odstraňujú špecifický zápach.

    Do pelechu s láskou

    A pokiaľ predsa len chcete, aby pes využíval skôr svoj pelech ako váš gauč, zariaďte mu ho tak, aby sa mu pohodlne ležalo. Základom je mäkká mikroplyšová dekavankúš. Vankúš pre psa nemusí byť príliš veľký ani vysoký, slúži skôr na podloženie hlavičky alebo labiek. Určite sa hodí ho tiež prezliekať, pretože tým zabránite, že bude plný chlpov a trochu ho tiež ochránite proti rozhryzeniu a následnému rozneseniu vnútornej výplne.

    Naposledy pridané

    Jarné upratovanie bytu a príprava na jar

    | 8 minúta čítanie
    A je to konečne tu. Dlhšie dni, slnečné lúče a veselšia nálada. Aby ste vymietli posledný zbytky zimy, naplánujte tradičnú jarnú očistu, kedy sa…

    Novinky v ponuke: Vaflové osušky Florencia a froté osušky Bella

    | 3 minúta čítanie
    Vo svete domáceho textilu neustále hľadáme spôsoby, ako zlepšiť naše každodenné pohodlie a zároveň priniesť do našich domovov kúsok luxusu. S…
    Hore