• Slovenština Slovenština
  • Zavolajte nám, poradíme vám +421 233 058 699 8:00 - 15:00

    Ako prať uteráky alebo mäkké, hebké a ako nové

    Rady a tipy Kúpeľňa

    Krátka sprcha, dlhý kúpeľ aj rýchle opláchnutie tváre. Všetko končí rovnako – uterákom. Takým, ktorý vonia, absorbuje a hladí. Neškriabe a nedrhne. V to aspoň dúfame. Ako to ale dosiahnuť?

    Ako prať uteráky alebo mäkké, hebké a ako nové

    Začína to výberom

    Viete, pokiaľ siahnete po nekvalitnom kúsku, tak to ani tá najlepšia starostlivosť nezachráni. Dôležitá je dĺžka vlákien – teda uvádzaná gramáž. Tá by pri froté uterákoch nikdy nemela byť pod 400 g/m3.

    Alternatívou k tomuto klasickému materiálu sú bambusové uteráky. Pomaly sa dostávajú do slovenských domácností a ľudia im prepadajú. Bodaj by nie. Bambusové vlákna sú hypoalergénne, rýchlo schnú a sú odolné voči plesniam a baktériám.

    Z obchodu rovno do práčky

    Sú nové, tak prečo? Pretože pranie uterákov ich narovná pred ich prvým použitím. Doslova. Uvoľnené vlákna sa zatiahnu aosušky tým získajú svoj tvar. Navyše tak tkaninu zbavíte prachu a všetkého, čo sa na ňu dostalo, než sa ona dostala k vám. Ideálne je prehnať nové uteráky bubnom práčky hneď dvakrát.

    Pokiaľ sa Vám nechce čakať, aspoň jedno pranie je úplnou nutnosťou.

    zdroj: Hisense.sk 

    Ako a čím prať?

    Či už prvýkrát, alebo po stýkrát, návod na to, ako správne prať uteráky, je stále rovnaký. Základom je triedenie podľa farieb. Vyhnete sa tak neželanému zafarbeniu a zmenu tónu. Jasné, existuje veľa fígľov, ako sa vyhnúť tomu, aby jedna stratená ponožka zničila zvyšok bielizne v práčke. Špeciálne prášky, obrúsky aj gély. Aj tak sa ale triedenie oplatí. Verte mi.

    Keď už máte roztriedené, prichádza na rad výber pracieho prostriedku. Snažte sa vyvarovať klasickým sypkým práškom. Občas majú problémy s rozpustnosťou a vy potom máte problémy so zaschnutými bielymi fľakmi. Gély, pracie loptičky alebo mydlá na pranie bývajú šetrnejšie.

    Tak ako tak to neprežeňte s množstvom. Menej znamená viac. Vyhnete sa tak obaleným vláknam a zníženej absorpčnej schopnosti. K tomu tiež dochádza pri používaní aviváže. Na tú preto pri praní uterákov rovno zabudnite.

    Vyvárať, či nevyvárať?

    Kde sú tie doby, keď sa bielizeň vyvárala a dezinfikovala. Moderné pracie prostriedky sú schopné zbaviť škvŕn a eliminovať baktérie aj plesne už pri 40 °C. Maximálna teplota by ale rozhodne nemala presiahnuť 60 °C. Vlákna sa tým zbytočne namáhajú a uterák rýchlejšie stráca svoju mäkkosť a hebkosť.

    Pokiaľ si nebudete istý, vždy môžete skontrolovať štítok. Tam je odporúčaná teplota jasne daná.

    Suchý uterák, dobrý uterák

    Keď už vieme, ako prať froté uteráky (a nielen tie), čaká nás posledný krok. Sušenie. Ideálnym a najšetrnejším spôsobom je klasické schnutie na vzduchu. Sušička vám síce uteráky našuchorí, ale zároveň im dá tiež oveľa viac zabrať. A kúreniu sa rovno vyhnite oblúkom. Teda ak ste k nemu mierili s vaším uterákom.

    Na sušení záleží, aj keď už sú uteráky „v prevádzke“. Nenechávajte ich len tak niekde povaľovať. Nepreschnú, zatuchnú a baktérie majú hody. Ani háčiky nie sú práve trefa do čierneho. Je to to isté, akurát v bledo-modrom (ešte, že tu farby miešať môžeme).

    Najlepšie vám poslúži vodorovný držiak, kde má tkanina dostatok priestoru na dokonalé vyschnutie.

    Tak voňavé a mäkké uteráky by sme mali. Nkoniec si zopakujeme v bodoch, ako na to.

    Vaše uteráky zostanú mäkké a voňavé, keď:

    • nepodceníte výber – minimálna gramáž 400 g/m3.

    • pred prvným použitím ich vyperiete.

    • bielizeň roztriedite podľa farieb.

    • vyhnete sa sypkému praciemu prášku a aviváži.

    • budete prať na 40 °C.

    • necháte voľne vyschnúť na vzduchu.

    Naposledy pridané

    Jarné upratovanie bytu a príprava na jar

    | 8 minúta čítanie
    A je to konečne tu. Dlhšie dni, slnečné lúče a veselšia nálada. Aby ste vymietli posledný zbytky zimy, naplánujte tradičnú jarnú očistu, kedy sa…

    Novinky v ponuke: Vaflové osušky Florencia a froté osušky Bella

    | 3 minúta čítanie
    Vo svete domáceho textilu neustále hľadáme spôsoby, ako zlepšiť naše každodenné pohodlie a zároveň priniesť do našich domovov kúsok luxusu. S…
    Hore