• Slovenština Slovenština
  • Zavolajte nám, poradíme vám +421 233 058 699 8:00 - 15:00

    Ako vybrať kvalitnú posteľ?

    Spálne Zaujímavosti

    Kvalita spánku závisí pomerne dosť od matraca. Z tohto dôvodu je to jeden z najdôležitejších nákupov, ktoré uskutočníte. Spánok však nie je len matrac, ale aj samotná posteľ. Výber novej postele sa zdá ako zložitý proces, najmä preto, že ide o niečo, čo nerobíme príliš často. V článku vám s výberom nového rámu postele poradíme a prezradíme rôzne tipy, ktoré sa vám budú hodiť.

    Ako vybrať kvalitnú posteľ?

    Ako sme už spomínali, dnes sa zameriame hlavne na rámy, ale samozrejme aj trochu na matrace. Idú totiž ruka v ruke. Zháňate informácie o vankúšoch? Mrknite na článok Voľbou správneho vankúša začína váš plnohodnotný spánok.

    Než sa vydáte na nákupy

    Výber novej postele a matraca sa nezaobíde bez aľahkého plánovania a prípravy. Dobrým východiskovým bodom je zamyslieť sa nad tým, čo sa vám na vašej posteli páči a nepáči. Tak získate predstavu o type postele, ktorú by ste mohli chcieť alebo potrebovať. Napríklad ak je vám v posteli horúco, možno sa budete chcieť vyhnúť matracu z molitanu, pretože nie je taký priedušný. Pokiaľ vás partner počas spánku ruší, zvážte matrac s taštičkovými pružinami, latexový matrac alebo matrac z pamäťovej peny alebo zvoľte väčšiu posteľ.

    Na čo si pred nákupom odpovedať

    • Dávate prednosť tvrdšej alebo mäkšej posteli?

    • Spôsobuje vám matrac bolesti? Kde? 

    • Máte pocit, že sa v posteli prevaľujete?

    • Ruší vás partner pri otáčaní?

    • Je matrac príliš ťažký na otočenie?

    • Je posteľ dostatočne veľká pre dve osoby?

    • Je vám v posteli teplo alebo zima?

    • Bolia vás pri vstávaní z postele kolená, pretože je príliš nízka?

    Všetky tieto odpovede majú na výber matraca vplyv – jeho veľkosť, výšku, ale aj použitý materiál. S kúpou vám najlepšie poradia špecializovaní predajcovia, ale rozhodne stojí za to sa najprv zamyslieť, čo od matraca očakávate.

    Krátko o materiáloch

    Latexový matrac

    • dlhá životnosť, luxusný, priedušný, pružný a skvelý pre alergikov

    HR penový matrac

    • elastický, vzdušný, odolný a skvele absorbuje telesné teplo

    PUR molitanový matrac

    • akurát tuhý, menej priedušný a časom sa preleží (vyberajte ťažšie varianty)

    Pružinový matrac - bonellové alebo taštičkové pružiny

    • komfortné, cenovo dostupné, dobrá cirkulácia vzduchu a dlhá životnosť

    Matrace z prírodných materiálov - kokosové vlákno, konské vlasy, morská tráva

    • pružné, odolné a vhodné pre alergikov

    Sendvičové matrace

    • tieto matrace obsahujú viac materiálov a vďaka tomu ponúkajú to najlepšie z nich

    Nech už zvolíte akýkoľvek materiál, kúpte si chránič na matrac. Môže sa to zdať ako maličkosť, ale predĺžite použiteľnosť matraca, pretože ho ochránite pred všetkou vlhkosťou (pot, rozliaty čaj, …).

    chránič na matraci

    Bez merania to nepôjde

    Pred nákupom je dôležité starostlivo skontrolovať rozmery postele. To zahŕňa aj zmeranie existujúceho základu postele v prípade, že kupujete matrac samostatne, aby ste sa uistili, že sa do nového rámu zmestí. Zmerajte také miesta ako sú schody a dvere, nech nakoniec nezistíte, že sa do nich rám nezmestí.

    Zaujímavosť: Štúdie ukazujú, že sa páry vyspia lepšie na väčšej posteli, pretože je menej pravdepodobné, že sa budú navzájom rušiť.

    jak změřit rám postele

    Kupujete väčší rám postele? Dajte pozor na rozmery izby, a berte do úvahy aj prehliadané drobnosti ako je napríklad zásuvka na nočnom stolíku. Nezakryje vám ju nová posteľ? A čo nočný stolík? Možno, že o pár cm vyčnieva...

    Toľko rámov, aký vybrať?

    Stanovenie rozpočtu je jednoduchý spôsob, ako bohatú ponuku okamžite zúžiť. Vďaka obrovskému cenovému rozpätiu môžu rámy postelí stáť od 100 € až po viac ako 800 €.

    Vzhľadom na množstvo lacnejších možností môže byť lákavé vybrať si najlacnejší rám postele, ktorý nájdete, najmä ak ste už utratili za matrac. Napriek tomu je dôležité starostlivo zvážiť svoje možnosti a premýšľať, akú kvalitu za danú cenu je možné získať.

    Koniec koncov, dobrý spánok je pre našu celkovú pohodu nesmierne dôležitý a ovplyvňuje nespočet aspektov nášho fyzického i duševného zdravia. Keď je v stávke toľko peňazí, uistite sa, že za to, čo si môžete dovoliť, dostanete tú najlepšiu dostupnú možnosť.

    Ako teda poznáte, či sa vám konkrétny rám oplatí?

    Zaujímať vás bude

    1. Konštrukcia - Ako je rám postele zostavený? Budete si ho musieť zostaviť sami, a ak áno, aké ťažké to bude? Bude vyžadovať nejaké špeciálne náradie? 

    2. Materiál - Je vyrobený z pevných a odolných materiálov? Kvôli dlhej životnosti sú tie najlepšie postele vyrobené z kvalitných materiálov ako je masívne drevo a kov ako z drevotriesky a plastov. Pri prvých menovaných možnostiach je menšia pravdepodobnosť, že sa zlomí a vydrží väčšie opotrebenie.

    3. Stabilita - V ideálnom prípade chcete rám postele, ktorý nebude pri otáčaní alebo opieraní vŕzgať ani sa nebude pohybovať zo strany na stranu a nebude potrebovať ďalšiu oporu, aby zostal na mieste.

    4. Podpora - Poskytuje rám postele dostatočnú oporu pre váš matrac, a to od hornej až po spodnú časť? Sú pod posteľou ďalšie podpery, ktoré stabilizujú stred? Bez dostatočnej opory by sa váš matrac mohol časom prehnúť alebo stratiť svoj tvar.

    5. Čelo postele - Tiež sa budete chcieť rozhodnúť, či potrebujete čelo postele. Čelo postele môže poskytnúť dodatočnú oporu pre chrbát a krk a zabrániť poškodeniu stien. Nie je však nutnosťou – keď sa ho vzdáte, ušetríte trochu miesta. Niektoré rámy sa dodávajú s pripevneným čelom, iné s odnímateľným čelom.

    Akú zvoliť výšku postele?

    Ďalším dôležitým kritériom pri nákupe je výška. Mnoho rámov postelí je umiestnených približne vo výške kolien, avšak niektoré premenné (výška, vek) môžu ovplyvniť, aká výška postele je vhodná priamo pre vás.

    Máte obmedzenú pohyblivosť? Je viac než dôležité zvoliť taký rám postele, na ktorý sa dá ľahko sadnúť a z ktorého sa dá ľahko postaviť.

    Prečítajte si aj článok Vplyv svetla a tmy na spánok, v ktorom sa dozviete, ako na nás v noci pôsobí svetelné znečistenie. Vynechať nesmiete ani druhú časť na tému spánok a to článok Ako zaistiť ideálnu teplotu a vzduch k zdravému spánku.

    Jednoduchým testom ideálnej výšky rámu postele je posadiť sa na stoličku, kde nohy pohodlne položíte na zem, a potom zmeriate výšku sedadla. S výškou to nepreháňajte, inak by sa mohlo stať, že sa vám bude zle dostávať do a z postele.

    thermo přikrývka

    Na druhú stranu, ak preferujte posteľ o niečo vyššiu nad zemou, môžete plochu pod ňou využiť ako ďalší úložný priestor – veľká výhoda pre tých, ktorí obývajú menšie miestnosti. Vyšší rám je tiež vhodný pre alergikov, pretože sa vzdialite od prachu na zemi, ktorý sa s každým pohybom rozvíri a môže spôsobovať kýchanie alebo kašeľ. Spanie vo výške rozhodne ocenia zimomraví ľudia, pretože teplo stúpa nahor a nízka posteľ im tak nemusí vyhovovať. Prípadne sa to dá vyriešiť thermo prikrývkoumikroplyšovými obliečkami

    A čo tak americká posteľ s box spring?

    Keď prechádzate svetom posteľových rámov a odhaľujete záhady nákupu postele, možno vás napadne, či potrebujete boxspring, čo je pružinový základ/box pod matracom. Pokiaľ už doma jeden máte a plánujete ho používať s existujúcim matracom, uistite sa, že sa do nového rámu zmestí.

    Pokiaľ však box spring ešte nevlastníte, možno vás poteší, že v spojení s moderným matracom ju mnoho rámov postelí jednoducho nepotrebuje.

    Akú posteľ pre deti?

    Prišiel čas presedlať z detskej postieľky na dospelácky variant? V dnešnej ponuke existuje hneď niekoľko typov - palanda, rastúca postieľka, rozkladacia alebo veľmi populárna domčeková posteľ.

    Odporúčame výber konzultovať nielen s partnerom, ale aj s dieťaťom. Predsa len v nej bude spať váš diablik, takže je určite vhodné mu dať možnosť sa na výbere podieľať.

    Viac ako samotná posteľ je naozaj veľmi dôležitý matrac. Bohužiaľ sa veľmi často stáva, že sa na detské matrace veľmi neobzerá, ale to je chyba. Deti rastú, vyvíjajú sa a potrebujú správnu podporu tela. Práve v tejto dobe sa ich telo prispôsobuje prostrediu a zlý matrac dokáže napáchať naozaj veľké problémy. Obráťte sa pri nákupe na odborníka a nechajte si poradiť. Deti spánok potrebujú ako soľ, tak nech si nekazia chrbát už v nízkom veku.

    dětské povlečení s ovečkou

    Po zmontovaní už len stačí prezliecť obliečky do postieľky na väčšiu veľkosť plachty a samozrejme nezabudnúť na detské obliečky, bez ktorých by to nebola tá správna izbička.

    Naposledy pridané

    Jarné upratovanie bytu a príprava na jar

    | 8 minúta čítanie
    A je to konečne tu. Dlhšie dni, slnečné lúče a veselšia nálada. Aby ste vymietli posledný zbytky zimy, naplánujte tradičnú jarnú očistu, kedy sa…

    Novinky v ponuke: Vaflové osušky Florencia a froté osušky Bella

    | 3 minúta čítanie
    Vo svete domáceho textilu neustále hľadáme spôsoby, ako zlepšiť naše každodenné pohodlie a zároveň priniesť do našich domovov kúsok luxusu. S…
    Hore