• Slovenština Slovenština
  • Zavolajte nám, poradíme vám +421 233 058 699 8:00 - 15:00

    Ako vybrať správny matrac na spanie? Základ je materiál, výška a tvrdosť

    Spálne

    Prišiel čas kúpiť nový matrac. Váš starý vám už nevyhovuje a vy chcete dlho a kvalitne spať. Dobrá voľba! Výber matraca môže byť ale zdĺhavý a mätúci, ale s našou pomocou to zvládnete na jedničku. Takže… Aký matrac vybrať a kúpiť? Viac v dnešnom článku.

    Ako vybrať správny matrac na spanie? Základ je materiál, výška a tvrdosť

    Je matrac naozaj taký dôležitý?

    Asi neexistuje nikto, kto by odpovedal „nie“. Dôležitosť matraca sa nedá podceňovať, pretože sa od neho priamo odvíja kvalita spánku. Starý preležaný matrac už nikdy neponúkne príjemné ležanie a oporu pre celé telo. Matrac vydrží okolo 10 až 15 rokov, záleží na kvalite materiálov a spracovaní.

    Bude to vlastne čím ďalej horšie, čo sa postupne (ale nevyhnutne) prejaví aj na vašom živote. Únava vedie k zvýšeniu kortizolu. V krátkodobom meradle je to normálne a pre telo prirodzené, ale dlhodobé zvýšenie má za následok slabšiu imunitu, zvýšenie tlaku, náchylnosť na depresie, zníženie koncentrácie a mnoho ďalšieho. A to nehovoríme o bolestiach krku, chrbta a ramien.

    Jak koupit matraci

    Tieto informácie už mnohí z nás poznajú a sú zmierení s tým, že do matraca investujú. Bohužiaľ veľkou chybou býva, že sa zabúda na detské matrace. Prečo sa s ním zaoberať, keď z neho vyrastie... Lenže to je naozaj neuveriteľná chyba. Detské telo sa vyvíja, teda je k zmenám a negatívnym podmienkam ešte náchylnejšie ako dospelá osoba. Aj deťom kúpte dobrý matrac, inak sa môže stať, že si zarobia na chronické bolesti a únavu. A potom po nich požadujte koncentráciu v škole a pri písaní úloh…

    Tvrdosť matraca sa líši podľa veku a váhy

    Teraz, keď sme vás (snáď) namotivovali na matraci zbytočne nešetriť, sa presúvame k skutočnému nákupu. Lenže, ako sa vlastne matrac delí? Najčastejšie podľa tvrdosti a materiálu.

    Počas života sa potreba tvrdosti mení a je iná pre mužov a ženy. Trochu sme sa o tom rozpisovali v článku Moderná spálňa – čo je teraz IN? v poslednej časti “Základ dňa? Kvalitný spánok”.

    Pri nákupe sa stretnete buď s označením H1 (najmäkšie) až H5 (najtvrdšie) alebo slovným označením Soft, Medium a Hard. Čím ťažšia osoba je, tým tvrdší matrac musí byť, aby telo udržal v správnej polohe. Niekedy je písmenko H nahradené T.

    Najčastejšie si dospelí ľudia kupujú stredne tvrdé matrace H3 až tvrdé matrace H4 (váha nad 110 Kg). Štíhle ženy do 60 kg a deti dobre spia na matraci H2 alebo H3. Seniori by sa mali držať niekde uprostred, aby sa vyhli zložitému vstávaniu a bolesti kĺbov. Najlepší matrac pre seniorov je teda H3.

    Výběr správné matrace

    Niektoré matrace sú obojstranné, čo znamená, že si ich možno otočiť a získať rozdielnu tvrdosť, čo sa občas hodí.

    Materiál matraca nepodceňujte

    Krátko sme sa o materiáli zmieňovali v Ako vybrať kvalitnú posteľ?. V článku išlo hlavne o rámy postelí a ako si vybrať ten správny, ale materiál matracov sme tam aj tak ľahko načali.

    • Obvykle platí, že prírodné materiály (kokosové vlákno, konské vlásie, morská tráva) stoja viac ako tie umelé. Prečo? Pretože ponúkajú extrémnu pružnosť, odolnosť a hlavne sú vhodné aj pre alergikov. 

    • Umelé materiály ako HR pena a PUR (polyuretán) molitan sú si pomerne podobné, ale HR pena toho viac vydrží, je vzdušnejšia a drahšia.

    • Luxusnejšou voľbou je latexový matrac, pretože ponúka pružnosť a okamžitú reakciu na pohyb a tlak. Dlho vydrží a nedráždi alergikov.

    • Zbytočne opomínané sú pružinové (bonelové alebo taštičkové) matrace. Mnohí ich považujú za prežitok, ale tak tomu nie je. Aktuálne sa vyrábajú z odolných materiálov, takže sa nepreležia a chránia pred pocitom tepla.

    • A posledné sú sendvičové matrace. Kombinujú to najlepšie z rôznych materiálov, čo znamená, že vytvárajú perfektné ortopedické vlastnosti.

    • Stále si nie ste istí? Spýtajte sa u odborníkov na matrace a v najlepšom prípade si materiály a tvrdosť skúste na vlastnej koži a dotyk, nech nekúpite mačku vo vreci.

    A aká má byť výška matraca?

    Pre vaše dobro nekupujte žiaden pod 15 cm. To je taký príjemný štart pre dospelého človeka. Čím starší (a ťažší), tým je lepší vyšší matrac, pretože sa z neho lepšie vstáva, pretože senior nemusí tak ohýbať kolená.

    Jak vybrat matraci

    A ako to tak býva, čím vyšší matrac, tým je drahší. Najkvalitnejšie matrace majú aj viac ako 20 cm.

    Veľkosť matraca sa odvíja od vnútornej šírky rámu

    S veľkosťou matraca vám nepomôžeme, musíte ho vybrať podľa rámu postele. Nemal by byť ani veľmi veľký, ani malý. Veľký sa vám tam nezmestí, a malý sa bude posúvať sem a tam.

    Pred nákupom si vnútornú šírku radšej zmerajte, nech si ste 100 % istí a nemusíte matrac zdĺhavo vracať.

    Prodloužené mušelínové povlečení

    Matrac do jednolôžka obvykle meria 90 × 200 cm alebo 80 × 200 cm. Do dvojlôžka sa šírka minimálne zdvojnásobuje na 140 × 200 cm, 160 × 200 cm a 180 × 200 cm. Dlháni ocenia dĺžku 220 cm. U nás si potom kúpte predĺžené obliečkykvalitnú plachtu.

    Ako matrac vyčistiť?

    Aby ste sa vyhli čisteniu matraca, čo je naozaj zložité a otravné, kúpte matracové chrániče, jednoducho zaháknite gumičkou a máte hotovo. Raňajok do postele sa už nebudete báť a rozliaty čaj alebo džús nebude totálna pohroma, len menšia nepríjemnosť. Chránič stiahnete a hodíte do práčky. To s matracom neurobíte.

    matracový chránič
    Chránič je tiež vhodný v prípade prenájmu, keď v byte matrac už je a vy nechcete kupovať nový. Alebo v lete, keď sa viac potíte a obliečky netvoria dostatočnú ochranu.

    Naposledy pridané

    Jarné upratovanie bytu a príprava na jar

    | 8 minúta čítanie
    A je to konečne tu. Dlhšie dni, slnečné lúče a veselšia nálada. Aby ste vymietli posledný zbytky zimy, naplánujte tradičnú jarnú očistu, kedy sa…

    Novinky v ponuke: Vaflové osušky Florencia a froté osušky Bella

    | 3 minúta čítanie
    Vo svete domáceho textilu neustále hľadáme spôsoby, ako zlepšiť naše každodenné pohodlie a zároveň priniesť do našich domovov kúsok luxusu. S…
    Hore