• Slovenština Slovenština
  • Zavolajte nám, poradíme vám +421 233 058 699 8:00 - 15:00

    Krepové obliečky

    Spálne Zaujímavosti

    Kde sa vzali krepové obliečky? Je lepšie bavlnený alebo polyesterový variant? Prečítajte si, na čo sa pri výbere obliečok zamerať. Krepové obliečky nie sú žiadnou novinkou, všetci sme v nich aspoň raz spali a prevažná väčšina z nás si ich pamätá už od detstva. V čom tkvie ich neustála obľuba a ako sa za tie roky zmenili? K tomu všetkému sa dostaneme, vezmeme to ale pekne poporiadku od začiatku.

    Krepové obliečky

    Kde sa vzal?

    To sa vraj s určitosťou nevie. Ale zaplať pánboh za to, že sa len tak ‚‚z ničoho nič’’ objavil a našťastie pre nás všetkých tiež postupne našiel svoje miesto v oblasti lôžkovín. Krep možno vyzerá ako samostatný materiál, jedná sa však o špecifickú úpravu tkanín. Rozdiel je znateľný na pohľad i na dotyk, v pruhoch sa totiž strieda hladký a zvlnený povrch.

    Bavlna alebo polyester?

    Hoci sú v dnešnej dobe polyester a iné prímesi často používané a bezpochyby môžu byť aj kvalitné, keď dôjde na obliečky, prikláňame sa na stranu bavlny. Jej prírodné vlastnosti sú proste neprekonateľné, jasná jednotka s hviezdičkou. Polyester je obľúbený pre svoju ľahkosť a rýchloschnúce schopnosti (ktoré ale skôr oceníte pri tréningu na maratón) a pre svoju nekrčivosť, táto jeho vlastnosť ale pri krepovej úprave postráda zmysel. V materiáli potom spočíva tá najväčšia zmena, oproti predchádzajúcej dekáde kladieme všetci väčší dôraz na kvalitu a pohodlie a menej experimentujeme s umelými vláknami.

    A tie výhody?

    Už sme spomenuli, že odporúčame jeho bavlnenú verziu. A to práve pre všetky výhody, ktoré so sebou prináša. Odolnosť je jednou z tých hlavných. V tesnom závese je potom pohodlnosť a mäkkosť, ktoré krepová úprava ešte viac umocňuje – vyzrážaný a mäkčený materiál je na dotyk jemný a hebký. Bavlna je priedušná a preto tiež vhodná celoročne, jej skvelé izolačné vlastnosti oceníte hlavne v lete.

    A postupne sa tak dostávame k tomu, prečo sú krepové obliečky toľko zbožňované a žiadané... pre svoju jednoduchú údržbu. Je jedno, či po ich vypratí úhľadne zarovnanáte každý rožtek a čo najopatrnejšie ich uložíte do skrine alebo ich hala-bala zmotáte do niečoho sotva pripománajúceho štvorec. Na oblečených perinách budú proste vyzerať rovnako. A nie rovnako pokrčene! Rovnako krásne krepovo.

     

    Tipy na záver

    Krepové obliečky nežehlite, nielenže by ste sa tým ochudobňovali o celú ich podstatu, žehlením na narušuje ich dokonalá štruktúra. Všeobecne sa neodporúča sušička, pokiaľ ale inak nedáte, zvoľte šetrný program s nižšou teplotou. Pri sušení sa vyhnite štipcom! Neľakajte sa, nová krepová posteľná bielizeň môže po rozbalení pôsobiť tvrdo a drsne, po vypraní ale krásne zmäkne :).

    Naposledy pridané

    Jarné upratovanie bytu a príprava na jar

    | 8 minúta čítanie
    A je to konečne tu. Dlhšie dni, slnečné lúče a veselšia nálada. Aby ste vymietli posledný zbytky zimy, naplánujte tradičnú jarnú očistu, kedy sa…

    Novinky v ponuke: Vaflové osušky Florencia a froté osušky Bella

    | 3 minúta čítanie
    Vo svete domáceho textilu neustále hľadáme spôsoby, ako zlepšiť naše každodenné pohodlie a zároveň priniesť do našich domovov kúsok luxusu. S…
    Hore