• Slovenština Slovenština
  • Zavolajte nám, poradíme vám +421 233 058 699 8:00 - 15:00

    Moderná spálňa - čo je teraz IN?

    Spálne

    Hľadáte inšpiráciu na zútulnenie spálne? Neviete, čo teraz frčí a na čo sa zamerať? V článku rozoberáme dizajnové trendy, ktoré je možné ľahko aplikovať aj do vašej spálne.

    Moderná spálňa - čo je teraz IN?

    Nie je to len o minimalizme

    Hoci je minimalizmus naozaj veľmi obľúbený a už roky sa hreje na výslní, rozhodne nie je nutné mu slepo prepadať. Vaša spálňa nemusí byť prázdna a čisto biela, pokojne si ju prispôsobte sebe a miešajte rôzne štýly, napr. škandinávsky, prírodný, barokový (zámocký), pop art, industriálny - na výber máte takmer neobmedzené množstvo rôznych spôsobov, ako si spálňu vybaviť.

    Robia vám farby radosť? Tak sa ich nebojte. To, že niekto neustále používa biele a krémové odtiene, neznamená, že sa ich musíte držať aj vy. Prezrite si rôzne obrázky na Pintereste a nechajte sa inšpirovať. Je možné, že nájdete pre vás neznámy štýl alebo zaujímavú kombináciu materiálov, farieb, vzorov, …

    Farby dokážu urobiť deň

    Jednoduchým a lacným spôsobom, ako ozvláštniť a zmodernizovať spálňu, je pridať farby. V článku Psychológia farieb: Ako na nás pôsobia a ako ich vyberať  sme rozobrali, ako na nás farby pôsobia a ako ich vyberať. Do spálne sa teoreticky hodia skôr farby tlmené, teda tie, čo vzbudzujú pokoj a pohodu.

    Bavlněné povlečení Renforcé

    Ale ako vždy, aj tu sú rôzne výnimky a všetko sa odvíja od toho, čo sa danému človeku páči a robí mu radosť.

    Francouzské mušelínové povlečení – Alexia hořčicové

    Niekomu robí radosť prebúdzať sa v žltých obliečkach, pretože mu pripomínajú slnečné lúče. Iný zase nedá dopustiť na červené alebo zelené farby a tak ich používa na detail,y ako sú stojace lampy, vankúšiky, deky, koberčeky,... Ničoho sa nebojte a vplávajte aj do neobjavených vôd a uvidíte, že je úprava spálne veľká zábava a vlastne aj relax. Prečo nebyť svojím vlastným interiérovým dizajnérom? Aj tak sa poznáte najlepšie…

    Večer jedine príjemné žlté svetlo

    Moderná spálňa sa rovná aj inteligentnej spálni. Takéto miesto sa zaobíde bez modrého a bieleho svetla, pretože večer je pre človeka nevhodné a ľahko naruší jeho prirodzené vnútorné hodiny (tzv. cirkadiánny rytmus). To vedie k nedostatočnej potrebe spánku v noci, čo má za následok nepríjemnú únavu počas dňa.

    Pre zachovanie prirodzenosti kupujte vždy žiarovky s menej ako 4000 K (kelvinmi), najlepšie nie viac ako 3500 K. Určite sa venujte aj intenzite, ktorá by nemala byť v spálni príliš vysoká a rýchlo naštartovaná, inak vám spôsobí ostrú bolesť očí (u niekoho môže viesť až k migréne). Všetko vám uľahčia inteligentné žiarovky, pretože si ich môžete nastaviť podľa potreby a to aj z hľadiska farby. Napríklad taká červená je večer naozaj príjemná a nerušivá.

    Tma a ticho je balzam pre spánok

    Podobne ako žlté svetlo aj tma a ticho majú veľký vplyv na spánok. Viac sme písali v článku Vplyv svetla a tmy na spánok.

    Moderným spôsobom, ako navodiť tmu a prepustiť denné svetlo v správnej chvíli, sú automatické žalúzie alebo rolety. Podľa toho, ako ich nastavíte, sa samy sťahujú. Lacnejším variantom je kúpiť samostatný pohon k retiazke, lanku alebo povrázku s korálkami, ktorý vedie od roliet. Prirobíte ho k oknu a v aplikácii si nastavíte časovač. Drahšie sú potom naozaj vyspelé smart žalúzie, ktoré kontrolujú počasie, teplotu alebo polohu slnka. Dokonca zvládnu simulovať aj vašu prítomnosť v dome alebo byte, čo sa hodí, keď idete na dovolenku a obávate sa zlodejov.

    černé zatemňovací závěsy

    Je vaším prianím jednoducho a len navodiť tmu za čo najmenej peňazí? Zaobstarajte si zatemňovacie závesy. Okrem praktickej funkcie, sú aj veľmi pekné a elegantné. Navyše dokážu udržať v zime teplo vo vnútri av lete zase izolovať izbu od slnečných lúčov. Zavesujú sa jednoducho na háčiky alebo krúžky. Pre úplnú tmu zvoľte blackout závesy. A ničím nerušený spánok môže začať!

    Trochu toho umenia

    Holé steny nie sú práve vrcholom krásy. Čo sa týka dekorácií, ľudia sa oveľa viac zaoberajú obývacou izbou, spálňa je až na poslednom mieste. Je to však škoda, pretože aj spálňa si zaslúži vašu pozornosť.

    Aké obrazy vybrať? Medzi moderné motívy patria citáty, nápisy, znamenia zverokruhu, postavy, rastliny, prípadne filmové plagáty. Samozrejme, chybu neurobíte ani s fotkami z dovolenky, svadby, narodenín a vašich obľúbených miest. Dnes už existuje nespočetné množstvo výrobcov, stačí si len vybrať stránku s editorom, ktorý vám vyhovuje najviac a vytvoriť si svoj originálny obraz.

    Ako spálňu opticky zväčšiť?

    Viete, že zrkadlá izbu opticky predlžujú? To sa hodí, ak je spálňa malá a potrebuje zľahka nafúknuť. Pre viac svetla sa obvykle volí miesto oproti oknu (niekto rád spálňu presvetľuje počas dňa), a pre zväčšenie zase dve zrkadlá oproti sebe.

    Len si dajte pozor, aby sa vám pri ležaní na posteli neodrážalo svetlo do tváre, prípadne vás nevyľakalo, že je v ňom vidieť každý váš pohyb.

    Dobrou správou je to, že na trhu nenájdete len obyčajné hranaté zrkadlá, ale aj okrúhle alebo vlnité, ktoré pôsobia skutočne ako neobyčajné umelecké dielo.

    Základ dňa? Kvalitný spánok

    V súčasnosti sa veľmi rieši kvalita spánku, čo je len a len dobre. K tomu, samozrejme, patrí aj kvalitný matrac a vankúš. O vankúši sme písali v článku Voľbou správneho vankúša začína váš plnohodnotný spánok.

    Dospelý človek by nemal mať príliš mäkký matrac, lepší je stredne tvrdý alebo tvrdý - H3 až H5. Čím ťažší človek je, tým tvrdší matrac potrebuje. Štíhle ženy a deti (do cca 60 kg) využijú aj H2.

    Čo sa týka materiálu, je ich na výber toľko, že nie sme ani schopní ich všetky popísať. Spomenieme latex, kokosové vlákno a studenú HR penu - sú priedušné, odolné a pohodlné.

    Tip na koniec: Nenechajte si ujsť týchto dvoch zaujímavých pomocníkov - matracový chránič udrží váš matrac superčistý a napínacie úchyty zase zaistia napnuté prestieradlo po celý deň i noc.

    chránič matrace 160 x 200

    Naposledy pridané

    Jarné upratovanie bytu a príprava na jar

    | 8 minúta čítanie
    A je to konečne tu. Dlhšie dni, slnečné lúče a veselšia nálada. Aby ste vymietli posledný zbytky zimy, naplánujte tradičnú jarnú očistu, kedy sa…

    Novinky v ponuke: Vaflové osušky Florencia a froté osušky Bella

    | 3 minúta čítanie
    Vo svete domáceho textilu neustále hľadáme spôsoby, ako zlepšiť naše každodenné pohodlie a zároveň priniesť do našich domovov kúsok luxusu. S…
    Hore