• Slovenština Slovenština
  • Zavolajte nám, poradíme vám +421 233 058 699 8:00 - 15:00

    Sprievodca obliečkami: Ako vybrať obliečky do postieľky, na dvojlôžko alebo vankúš? A aký materiál?

    Spálne Rady a tipy Zaujímavosti

    Občas sa nás pýtate, aký je klasický rozmer obliečky prikrývky alebo obliečky na vankúš. Môže sa stať, že doma máte nejaký „atyp“, a preto vám naše obliečky nesedia. Nižšie preto zhrnieme, ako to s tými dĺžkami a šírkami vlastne je. A nezabudneme ani na výber správneho materiálu.

    Sprievodca obliečkami: Ako vybrať obliečky do postieľky, na dvojlôžko alebo vankúš? A aký materiál?

    Rozmery obliečok na prikrývky

    Najčastejšie v obchodoch narazíte na obliečky na posteľ 140 x 200 cm, kde 140 je šírka a 200 dĺžka. Pre dlháňov existujú tiež predĺžené obliečky 140 x 220 cmobliečky na francúzsku posteľ 200 x 220. Francúzske periny sú vďaka obrovským rozmerom vhodné aj pre páry. Nevadí ani keď sa v priebehu noci priplichtí dcérka alebo chlpatý kamarát. Možno sa vďaka tomu zbavíte každodenného preťahovania o perinu... Kto vie.

    Obliečky na dvojlôžko alebo jednolôžko? Je v tom rozdiel?

    Jednolôžková posteľ má obvykle rozmery 90 x 200 cm, k nej väčšinou patrí prikrývka práve s rozmerom 140 x 200 cm a je pre ňu teda vhodná obliečka 140 x 200 cm.

    Pri rozmernejšej posteli záleží iba na tom, či sa o perinu chcete deliť. Niekto sa rád romanticky zababuší s partnerom, iný sa nechce v noci preťahovať. Ako sme už písali hore, najčastejšie sú rozmery obliečok na dvojlôžko 140 x 200 / 140 x 220 / a 200 x 220 cm.

    Obliečky pre deti

    Pokiaľ ide o najmladších členov rodiny, potrebujú detské obliečky do postieľky s rozmerom 100 x 135. Pre väčšie deti zvoľte pokojne veľkosť 140 x 200 cm, ktorú kupujete aj pre seba. 

    Rozmery obliečok na vankúše

    Tu to bude o niečo jednoduchšie. Univerzálna veľkosť vankúša, a teda aj obliečky naň, je 70 x 90 cm. Ale aj v našej ponuke nájdete atypický rozmer 40 x 60 cm. Iné potom budú rozmery ergonomicky tvarovaných vankúšov z pamäťovej peny, ale aj tie sa väčšinou obliekajú do klasickej veľkosti obliečok.

    Vankúše do detských postieľok nájdete opäť v rôznych rozmeroch, podľa veku dieťaťa alebo jeho vzrastu – 40 x 60 cm / 50 x 70 cm. Pre bábätká sa odporúča veľkosť vankúša 40 x 45 cm.

    Obliečky na dekoračné vankúšiky majú spravidla rozmery 40 x 40, 45 x 45 alebo 50 x 50 cm.

    Materiálov je viac ako dosť

    Pýtate sa, aký materiál vybrať? Veľa záleží na tom, či je zimné alebo letné obdobie. Preto si materiály rozdelíme podľa ročného obdobia.

    Obliečky na celý rok

    Snáď vás poteší, že väčšina obliečok sa hodí na celý rok, čo znamená, že v zime vám bude pekne teplúčko a v lete príjemne chladno.

    Veľmi univerzálna je jemná bavlnabavlnený satén. V oboch materiáloch sa budete cítiť ako princezná, či už je okolo nuly alebo 30 °C.

    Aby letné noci boli príjemné…

    Pokiaľ sa v lete potíte, zvoľte krepové obliečky - veľmi príjemne chladia, takže sa nebudete každú chvíľku budiť. Len si pri krepe dajte pozor pri praní, potrebuje šetrné zaobchádzanie, pretože sa ľahko zatrhne.

    Aby vám bolo v zime teplúčko

    Ak ste zimomriví, určite sa vám budú hodiť flanelové a mikroplyšové obliečky. Oba materiály majú skvelé tepelné vlastnosti, takže dajte zbohom studeným nohám. Vďaka hladkému povrchu sa budete cítiť ako na zámku.

    A čo zapínanie?

    Pri surfovaní po našom e-shope narazíte na dva typy zapínania - zips a gombíky. Každý má svoje plusy a mínusy.

    Obliečky na zips

    Zips je úplne skvelý v tom, že sa sám od seba nerozopína a prikrývku alebo perinu úplne celú uzavrie, takže sa nemusíte báť, že vám bude niekedy vykukovať. To pôsobí veľmi uhladene a upravene. Bohužiaľ nevýhoda je v tom, že sa zips môže pri praní alebo neopatrnom zaobchádzaní pokaziť a nie každý ho vie prišiť späť alebo opraviť.

    Tip: Poškodeniu zipsu môžete predísť tým, že budete prať obliečky so zapnutými zipsami.

    Obliečky na gombíky

    Na druhú stranu, gombíky sa dajú do pár minút prišiť a zvládne to úplne každý. Lenže sa niekedy musíte pri postielaní trochu viac snažiť, aby perina zostala vo vnútri a nikde nevykukovala. A u menších detí si dávajte pozor na to, aby gombíky necucali a omylom neprehltli.

    A aký vybrať vzor?

    Obliečky musia byť príjemné, ale rovnako tak aj krásne. V našej ponuke máme naozaj nespočetné množstvo rôznych vzorov a motívov, takže sa môžete pokojne rozvášniť a vyberať napríklad podľa ročného obdobia, obľúbeného zvieraťa, kvetu…

    Obliečky so zvieracím vzorom

    Medzi najobľúbenejšie varianty patria obliečky s mačkami, psíkmi a inými zvieratkami. Prečo si domov nepozvať ďalších chlpatých kamarátov v podobe pohodlnej posteľnej bielizne? A ak sa váš reálny maznáčik rozhodne navštíviť vašu posteľ, budete mať dvojitú radosť.

    Preneste trochu prírody aj domov

    Kvetinové a rastlinné vzory môžu pôsobiť buď romanticky alebo naopak sviežo. Záleží akú farebnú paletu vyberiete. Na e-shope nájdete ako krásne kvety v ružových a červených podtónoch, tak aj neutrálne vzory s rastlinami, vetvičkami a listami. Je dokázané, že prírodné vzory sú pre človeka veľmi upokojujúce, takže pokiaľ si chcete byt trochu osviežiť, určite siahnite po tomto vzore.

    Jednofarebné obliečky

    Máte radi klasiku a neradi premýšľate nad vzormi? V tom prípade sa k vám najviac hodia jednofarebné obliečky. Tento typ sa tiež hodí ako darček pre mužov, ktorí si na divočinu veľmi nepotrpia a ocenia skôr jednoduchosť. Veľká výhoda tkvie v tom, že sa nebude biť so žiadnou dekoráciou v spálni.

    Jednoduché vzory

    Kolieska, pásiky, trojuholníky alebo srdiečka? Chcete trochu experimentovať, ale necítite sa na naozajstnú divočinu? Spálňu vám pekne oživia jednoduché vzory v kontrastných farbách.

    Obojstranné obliečky

    Pri jednoduchých vzoroch zostaneme, pretože tie sú veľmi často pri obojstranných obliečkach. Niekedy sa farby iba prevrátia, inokedy sú strany úplne rozdielne. Vďaka tomu sa nikdy nestane, že vás obliečky začnú nudiť, pretože si ich jednoducho otočíte a docielite novú atmosféru.

    Naposledy pridané

    Jarné upratovanie bytu a príprava na jar

    | 8 minúta čítanie
    A je to konečne tu. Dlhšie dni, slnečné lúče a veselšia nálada. Aby ste vymietli posledný zbytky zimy, naplánujte tradičnú jarnú očistu, kedy sa…

    Novinky v ponuke: Vaflové osušky Florencia a froté osušky Bella

    | 3 minúta čítanie
    Vo svete domáceho textilu neustále hľadáme spôsoby, ako zlepšiť naše každodenné pohodlie a zároveň priniesť do našich domovov kúsok luxusu. S…
    Hore