• Slovenština Slovenština
  • Zavolajte nám, poradíme vám +421 233 058 699 8:00 - 15:00

    Ako mať doma upratané, keď máte psa alebo mačku

    Rady a tipy

    Naši chlpatí miláčikovia sú ako členovia rodiny. Bohužiaľ majú jedno mínus a to sú chlpy. Chlpy všade. V podstate vás neminie pravidelné odchlpovanie a upratovanie. My sme sa rozhodli pre vás spísať pár praktických tipov, ktoré vám s tým pomôžu.

    Ako mať doma upratané, keď máte psa alebo mačku

    Pravidelné upratovanie 

    So zaobstaraním domáceho miláčika sa v podstate zaväzujete k tomu, že budete upratovať naozaj pravidelne. Luxovaniu sa asi nevyhnete, inak sa vám na podlahe budú “túlať” chumáčiky chlpov. Ale to nie je všetko. Chlpy sú na podlahe, ale samozrejme sa s akýmkoľvek pohybom vznesú do vzduchu a pristávajú na akomkoľvek povrchu. Prečítajte si: Ako mať doma čisto a upratané

    Výbornou voľbou sú robotické a tyčové vysávače, pretože sa s nimi jednoducho manipuluje a tak sa vysávaniu nebudete tak vyhýbať. Robotický variant navyše stačí nastaviť a on si už vo všetkým poradí.  

    TIP: Chlpy sa veľmi namotávajú na kefy a upchávajú filter, preto nezabudnite na každodennú kontrolu a čistenie vysávača. Iba vďaka tomu bude fungovať vždy tak, ako chcete. 

    Vyčesávanie je základ 

    Čím menej “voľných” chlpov, tým menej vám ich zostane na sedačke, v aute alebo na podlahe. Špeciálne kefy na zvieratá dokážu vyčesať iba podsadu, čo je naozaj super v dobe, keď zvieratá menia srsť. Zbavíte sa objemu, ale neponičíte horné chlpy, takže sa váš štvornohý miláčik bude cítiť dobre a vyzerať krásne. 

    Čistý mačací záchod 

    Kto by nemiloval mačacích chlpatých kamarátov... Je s nimi zábava a navyše majú dobrý vplyv na ľudské zdravie. Bohužiaľ, jedna ich výhoda je vlastne aj nevýhoda - a to mačací záchod. Síce nemusíte chodiť na prechádzky, ale čaká vás pravidelné čistenie. 

    Častý nešvár majiteľov je podceňovanie tejto časti upratovania, takže návšteva v prvých dvoch sekundách pozná, že sú v byte mačky. Toaletu musíte čistiť niekoľkokrát denne a to najlepšie zakaždým, keď si mačky uľavia. Naozaj to nepodceňujte, už iba z dôvodu, že sú to čistotné zvieratá a nie je im príjemné používať piesok, ktorý páchne

    Teoreticky by v domácnosti mali byť na jednu mačku až 2 toalety, ale to nie je vždy možné zariadiť, preto sa zamerajte na každodenné čistenie a dosypávanie piesku. A potom napríklad raz za dva týždne celý piesok vyhoďte a nahraďte. Niektoré je možné používať aj dlhšie, riaďte sa návodom. 

    Okrem toho, že to doma bude viac voňať, predídete tomu, aby si mačka chodila uľavovať inam, čo je častý spôsob, ako dať majiteľovi najavo, že niečo nie je v poriadku. 

    Vetranie je základ 

    Ako v každej domácnosti, aj v tomto prípade považujeme vetranie za základný spôsob, ako sa zbaviť nepríjemných pachov. Snažte sa každý deň vetrať a pustiť do bytu čerstvý vzduch. Pre rýchlejší účinok otvorte viac okien a nezatvárajte dvere a vytvorte prievan. Poobzerať sa môžete aj po čističke vzduchu, dokáže chlpy pritiahnuť a vám už iba stačí ich odstrániť z filtra. Ideálne pre alergikov a citlivých jedincov. 

    TIP: Majiteľom mačiek odporúčame investovať do sieťok a zábran do okien. Bohužiaľ sú celkom časté rôzne zranenia, prípadne úmrtia, pretože mačky vidia na parapete napríklad vtáka a skočia alebo sa zaseknú v okne. 

    Keď prídete z prechádzky… 

    …majte pripravenú osušku alebo uterák. Vďaka tomu sa vyhnete nanosenému bahnu, štrku a fľakom od trávy. Uterák pre psa by mal byť tmavý alebo hnedý, aby sa v ňom stratili rôzne škvrny od špiny. A určite sa bude hodiť aj kvalitný materiál, ktorý prežije pravidelné pranie na vyššie teploty.  

    Bambusová osuška Noemi svetlohnedá

    Aby na posteli a sedačke neboli chlpy 

    Sú ľudia, ktorí zvieratám nedovoľujú zdieľať rovnaký nábytok, ale každý na to srdce nemá :). Preto je najľahšie prehodiť cez nábytok deku alebo prehoz. A pretože častému praniu sa nevyhnete, dajte si pozor na kvalitu materiálu. Ľahko by sa mohlo stať, že vám textília začne tvoriť žmolky alebo púšťať chlpy, čo vôbec nevyzerá dobre.  

    Deka mikroplyš labky

    Nebojte sa trochu investovať, z dlhodobého hľadiska sa vyhnete neustálemu kupovaniu nových diek a prehozov a nekonečnému odžmolkovaniu. Vďaka tomu bude vaša domácnosť stále krásna, čistá a voňavá. 

    Dobrou voľbou je aj ochranná deka do auta pre psa, pretože si tým razantne skrátite upratovanie chlpov a eliminujete zápach na sedačkách. 

    Prevoňať domácnosť? Áno, ale s rozumom 

    Pri používaní sviečok, aromalámp a osviežovačov vzduchu si dajte pozor, aby niektoré látky neboli príliš silné alebo dokonca nebezpečné. Napríklad mačky nemajú radi citrusové vône a esenciálne oleje im tiež nerobia dobre. Dokonca sa môže stať, že sa priotrávia. 

    A to platí aj pre situácie, kedy umývate podlahu. Ak je to možné, nechajte izbu najprv jemne vypáchnuť, kým tam zviera pustíte.  

    Pri praní textílii, na ktorých zvieratá ležia, zvoľte špeciálne ekologické prostriedky. Ako všetci vieme, zvieracie nosy sú citlivejšie ako tie ľudské, takže to, čo vám príde voňavé, je pre ne extrémne intenzívne. Špeciálne prostriedky nedráždia, ale zároveň dezinfikujú a odstraňujú špecifický zápach. 

    Do peliešku s láskou 

    A ak predsa len chcete, aby pes využíval skôr svoj pelech ako vašu sedačku, zariaďte mu ho tak, aby sa mu tam pohodlne ležalo. Základom je mäkká mikroplyšová dekavankúš. Vankúš pre psa nemusí byť príliš veľký ani vysoký, slúži skôr na podloženie hlavičky alebo labiek. Určite sa hodí ho tiež povliecť, pretože tým zabránite tomu, že bude plný chlpov a trochu ho tiež ochránite pred rozhryzením a následne roznesením vnútornej výplne. 

    Prešívaný vankúšik 40 × 40 cm – so zipsom

    Naposledy pridané

    Jarné upratovanie bytu a príprava na jar

    | 8 minúta čítanie
    A je to konečne tu. Dlhšie dni, slnečné lúče a veselšia nálada. Aby ste vymietli posledný zbytky zimy, naplánujte tradičnú jarnú očistu, kedy sa…

    Novinky v ponuke: Vaflové osušky Florencia a froté osušky Bella

    | 3 minúta čítanie
    Vo svete domáceho textilu neustále hľadáme spôsoby, ako zlepšiť naše každodenné pohodlie a zároveň priniesť do našich domovov kúsok luxusu. S…
    Hore