• Slovenština Slovenština
  • Zavolajte nám, poradíme vám +421 233 058 699 8:00 - 15:00

    Aromaterapia: Všetko, čo potrebujete vedieť

    Zaujímavosti

    Táto terapeutická metóda využíva čuch na to, aby navodila pokoj, pohodu, relax alebo naopak dodala energiu. Záleží, aký éterický olej použijete, pretože má každý trochu iné vlastnosti. O všetkom si povieme v dnešnom článku, kde si zhrnieme to najdôležitejšie, čo vás zaujíma.

    Aromaterapia: Všetko, čo potrebujete vedieť

    Ľudia sa do detstva pomerne radi vracajú, pretože majú pocit, že bolo všetko jednoduchšie a „lepšie“. To tak reálne vôbec nemuselo byť, ale náš mozog si obvykle uchováva len tie dobré spomienky.

    Preto si tieto vône spájame s pohodou. Niet divu, že sa pred predajom bytu alebo domu celý priestor prevonia pečenými sušienkami, pretože si potenciálni majitelia hneď predstavia, že si tu upečú spoločne dobrý dezert a to ich namotivuje na kúpu.

    Aromaterapia slúži na 

    1. Redukciu stresu a úzkosti

    2. Zlepšenie nálady a pocitu pohody

    3. Podporu spánku a relaxáciu – o tom sme písali v článku Čo dokáže aromaterapia s vašim spánkom

    História aromaterapie

    Kým sa aromaterapia „oficiálne objavila“ v roku 1937, bola populárna už tisíce rokov. Zrejme na to malo vplyv klasické bylinkárstvo, pretože sa pri príprave liečivých mastí, odvarov a liečiv uvoľňovali príjemné silice a to viedlo k myšlienke, že sa dá rastlina využiť aj inými spôsobmi ako len na liečenie.

    co je aromaterapie

    Vďaka tomu sa v Egypte miešali bylinky s tukom do mastí, v Grécku sa fajčilo a v Číne naparovalo. Samozrejme na seba mali jednotlivé kultúry veľký vplyv a je ťažké povedať, čo kde začalo. Isté je ale jedno, aromaterapia má skutočne dávne korene.

    Človek je s prírodou prepojený. Preto sa tak dobre ujalo darovanie kvetov – cieli hneď na niekoľko zmyslov. Hmat (zamatové okvetné lístky), čuch (opojná vôňa) a zrak (pestré farby). Popularita aromatických ruží nie je náhodná.

    Esenciálne oleje alebo éterické oleje

    Narážate na tieto dva pojmy a neviete, ktorý je správny alebo či sú to dokonca rozdielne produkty? Esenciálne a éterické oleje sa dajú považovať za synonymá. Rozdiel by v nich nemal byť a je iba na predajcovi, aký názov použije.

    Keď teda budete olej kupovať, nemusíte nad týmto vôbec premýšľať.

    Populárne esenciálne oleje

    V našej ponuke nájdete ako jednodruhové oleje tak aj éterické zmesi olejov. Nedokážeme vám povedať, či je jedno lepšie ako druhé, tu sa držte preferencií a prečítajte si naše popisky, ktoré vám výber uľahčia.

    1. Levanduľa (upokojuje, proti stresu)

    2. Eukalyptus (antibakteriálny, ideálny na liečbu dýchacích ciest)

    3. Mäta pieporná (osviežuje, pôsobí proti bolestiam hlavy)

    4. Ružové drevo (proti úzkosti, pre harmonizáciu)

    5. Tea tree (antiseptické, v nízkej koncentrácii sa používa na vyrážky)

    6. Citrusy (osviežujú, dodávajú energiu)

    Ďalej na e-shope oleje triedime na

    1. Antimikrobiálne

    2. Kvetinové 

    3. Korenené

    4. Upokojujúce a harmonizačné

    5. Bylinné

    Zmesi olejov sme rozdelili na

    1. Dobrá nálada - uvolňujúce

    2. Viac energie - posilňujúce

    3. Lepšia kondícia - harmonizujúce

    4. Osobný rast - povzbudzujúce

    Pre jednoduchšie použitie sa hodia aj osviežovače vzduchu, ktoré jednoducho streknete do priestoru a za chvíľku sa celá izba rozvonia aj na niekoľko hodín.

    Spôsoby použitia aromaterapie

    Aromaterapia sa dá prevádzkovať rôznymi spôsobmi. 

    • Inhalácia (difúzery, aróma lampy)

    • Kožná (topická) aplikácia (masáže, kúpele)

    Pri kožnej aplikácii si musíte dať pozor na alergie a podráždenie. Je lepšie to nechať v rukách odborníkov alebo (po 24 h otestovaní na kuse kože) používať naozaj v malej koncentrácii.

    Jak funguje aromaterapie

    Na prevoňanie slúžia vonná keramika a difuzéry. Pri keramike nemusíte riešiť zásuvku, u elektrických difuzérov získate elegantnú dekoráciu a množstvo rôznych funkcií ako je napríklad rozptýlenie éterického oleja pomocou ultrazvuku.

    Na čo dávať pozor

    Ako sme už naznačovali, pozor hlavne na vysoké koncentrácie. Esenciálne oleje bývajú pomerne dosť silné, takže stačí pár kvapiek (riaďte sa odporúčaním).

    Ďalší problém bývajú zvieratá, presnejšie mačky. Oleje sú pre nich vo väčšine prípadov toxické, pretože ich nevedia spracovať a tým sa im ničí pečeň. Síce pochádzajú z prírodných zdrojov, ale to neznamená, že im nedokážu ublížiť. Opak je bohužiaľ pravdou. Preto vás prosíme, aby ste si pred použitím olejov zistili viac a prípadne sa poradili s odborníkmi.

    Hodiť sa vám bude aj náš článok Ako skladovať éterické oleje.

    Naposledy pridané

    Jarné upratovanie bytu a príprava na jar

    | 8 minúta čítanie
    A je to konečne tu. Dlhšie dni, slnečné lúče a veselšia nálada. Aby ste vymietli posledný zbytky zimy, naplánujte tradičnú jarnú očistu, kedy sa…

    Novinky v ponuke: Vaflové osušky Florencia a froté osušky Bella

    | 3 minúta čítanie
    Vo svete domáceho textilu neustále hľadáme spôsoby, ako zlepšiť naše každodenné pohodlie a zároveň priniesť do našich domovov kúsok luxusu. S…
    Hore