• Slovenština Slovenština
  • Zavolajte nám, poradíme vám +421 233 058 699 8:00 - 15:00

    Pracie prostriedky: rozdelenie, rozdiely a použitie

    Stále tápate v tom, aké existujú pracie prostriedky a aké sú medzi nimi rozdiely a či vôbec nejaké existujú? Pripravili sme si pre vás pomerne stručný, ale praktický článok, vďaka ktorému to už nebude pre vás záhadou.

    Pracie prostriedky: rozdelenie, rozdiely a použitie

    Aké typy pracích prostriedkov existujú 

    Sypký prací prášok 

    Prášok je skvelý, keď potrebujete odstrániť škvrny a mať naozaj superčistú bielizeň. Ideálny variant, ak periete biele obliečky, pretože si s ním dokáže poradiť a zanecháva bielu nádherne rozžiarenú. Niektoré prášky obsahujú bielidlá, ktoré tento výsledok ešte o trochu viac podporia a zvýraznia. 

    sypký prací prášok výhody a nevýhody

    Výhodou je aj to, že sú prášky často predávané v papierových krabiciach, a tak nevzniká zbytočný plastový odpad. To ocenia najmä tí, ktorí sa snažia žiť ekologicky. A zároveň aj ekonomicky, pretože prášok na pranie býva o dosť lacnejší ako tekutý alebo kapsule. 

    Nevýhodou je bohužiaľ to, že sa s nám pracuje lepšie pri vyšších teplotách, inak sa nemusí rozpustiť a zanechá biely povlak. 

    Vhodný pre 

    ●      bielu bielizeň 

    ●      silné znečistenie 

    Nevhodný pre 

    ●      tmavé látky 

    ●      nízke teploty 

    Tekutý prášok 

    Oproti tomu tekutý prášok spoľahlivo funguje aj pri nízkych teplotách, čo ušetrí nemálo peňazí a je to lepšie na jemné a najmä tmavé látky. Čierne plachty by ste mali kombinovať v podstate len s tekutým práškom, aby ste sa vyhli zbytkom v textile. To platí aj pre uteráky a osušky

    Čo sa týka nevýhod, zmienime plastovú nádobu, vyššiu cenu a horšiu schopnosť si poradiť s naozaj náročnými škvrnami. Čo ale odporúčame, je kombinácia prášku a tekutiny. Tekutinu votrite/vmasírujte do škvrny a látku posypte práškom. To neprežije žiadna škvrna. 

    Vhodný pre 

    ●      nízke teploty 

    ●      akékoľvek farby 

    Nevhodný pre 

    ●      uteráky a osušky 

    ●      ekologicky založené osoby 

    Kapsule 

    Najdrahšie sú kapsule. Ich používanie je viac ako pohodlné, stačí ich hodiť k bielizni a zapnúť práčku. Žiadne odmeriavanie, proste použijete jeden kus a máte hotovo. Niektoré kapsule dokonca obsahujú aj zmäkčovadlá a aviváže. 

    Možno ste na kapsule zanevreli, pretože sa vám v minulosti úplne nerozpustili, ale dnes sa už nič také nedeje, pretože im stačia aj naozaj nízke teploty (napr. 20 °C). V ponuke nájdete aj kapsule na silne znečistenú bielizeň alebo čierne tkaniny. 

    V domácnosti zdieľanej s deťmi si dajte pozor, aby ste kapsule uchovávali v bezpečnej výške alebo schované, pretože sú na prvý pohľad pekné a farebné, čo vedie deti k myšlienke ich rozkúsať. Zvoľte uzatvárateľnú skrinku, do ktorej sa iba tak nedostanú. Pamätajte na to, že deti sú veľmi vynaliezavé a kľudne si posunú stoličku, aby vyliezli do skrinky a kapsule si vybrali. 

    Vhodné pre 

    ●      nízke teploty 

    ●      akékoľvek farby 

    ●      silné znečistenie 

    Nevhodné pre 

    ●      uteráky a osušky 

    ●      ekologicky založené osoby 

    Mydlá 

    Kto by nepoznal Jelena alebo marseillské mydlo. Je to tradičný spôsob čistenia textilu a do určitej miery funguje dodnes. Mydlo bohužiaľ niekedy neponúka tak silné čistiace účinky ako sypký alebo tekutý prášok, ale na organické (krv, moč, pot, …) a prírodné (ovocné a zeleninové šťavy, tráva, hlina, víno, …) škvrny funguje úplne skvele. Veľa mydiel už ale pracuje veľmi spoľahlivo a je nutné si produkt vyskúšať a zistiť, či vám vyhovuje a spĺňa všetky vaše očakávania. Zamilujete si ich najmä, keď sa stane nejaká nehoda a musíte sa postarať o detskú plachtu

    Vďaka tomu, že je mydlo vhodné aj na citlivú pokožku, je často v arzenáli maminiek, alergikov a ekzematikov. Najčastejšie sa používa pri umývaní v rukách (perfektné na čipky a jemné látky) alebo sa strúha do bubnu k bielizni. 

    Základ mydla tvorí často kokosový a/alebo palmový olej, prípadne zmes iných zložiek. Predáva sa vo forme mydla alebo vločiek. Prírodné zloženie je 100 % odbúrateľné a nijak nenarušuje prirodzený ekosystém. Niektoré produkty sa dajú použiť aj na umývanie pokožky. 

    Vhodné pre 

    ●      osoby s citlivou kožou, bábätká a deti 

    ●      organické škvrny 

    ●      ekologicky zmýšľajúce osoby 

    Nevhodné pre 

    ●      domácnosť s tvrdou vodou 

    ●      ekologicky založené osoby 

    Špeciálne prípravky na pranie 

    Okrem základných pracích prostriedkov sa zvyčajne stretnete s ďalšími výrobkami na pranie. Najčastejšie je to 

    ●      Aviváž - slúži na prevoňanie a zmäkčenie bielizne, zbavuje umelé látky statickej elektriny. Bohužiaľ tým, že jednotlivé vlákna obaľuje, sa zhoršuje priedušnosť a savosť látky. Nehodí sa na uteráky, žínkyutierky

    ●      Bieliace prostriedky - perkarbonát sodný a savo – viac sa dozviete v článku Ako vybieliť bielizeň 

    ●      Ocot - rozpúšťa zbytky práškov a aviváže, ideálny na bielizeň aj na “vyčistenie” práčky, kde sa aviváž rada usádza 

    ●      Sóda - perfektná na pravidelné udržiavanie bieleho odtieňu a zmäkčenie vody 

    ●      Peroxid vodíka - záchranné riešenie, keď sa potrebujete zbaviť organických škvŕn, najmä krvi. Stačí ho nakvapkať na škvrnu, počkať kým dobublá a proces prípadne zopakovať. Pokojne ho môžete nechtom do škvrny aj trochu natlačiť. 

    A aký je záver? Skúšajte 

    Výber pracieho prášku záleží na vašich preferencách a možnostiach. Rovnako ako náušnice, ktoré môžu zostať skryté vo vrecku a prekvapiť vás pri praní, aj škvrny môžu byť neočakávané. Každej domácnosti vyhovuje niečo iné, pretože niekto sa potýka so slabšími škvrnami a môže v podstate použiť hocičo, iný má náročnejšie podmienky a siahne po silnejších produktoch. 

    Tak či onak, radi by sme vás odkázali na články 

    Vyznáte sa v pracích symboloch 

    Ako odstrániť vosk a iné fľaky z obrusu 

    Ako sa starať o uteráky a osušky 

    Ako prať nielen páperové vankúše 

    Ako prať obliečky 

    Prať na 90? To je prežitok    

    Naposledy pridané

    Jarné upratovanie bytu a príprava na jar

    | 8 minúta čítanie
    A je to konečne tu. Dlhšie dni, slnečné lúče a veselšia nálada. Aby ste vymietli posledný zbytky zimy, naplánujte tradičnú jarnú očistu, kedy sa…

    Novinky v ponuke: Vaflové osušky Florencia a froté osušky Bella

    | 3 minúta čítanie
    Vo svete domáceho textilu neustále hľadáme spôsoby, ako zlepšiť naše každodenné pohodlie a zároveň priniesť do našich domovov kúsok luxusu. S…
    Hore