• Slovenština Slovenština
  • Zavolajte nám, poradíme vám +421 233 058 699 8:00 - 15:00

    Ako pripraviť detskú izbu pre školáka

    Nový školský rok prišiel a bez toho, aby svoj príchod oznámil, už začal úradovať. A ak máte to šťastie, že vám išlo dieťa do 1. alebo 2. triedy, asi ste sa zhrozili, koľko vecí ste zabudli zariadiť a že má jeho pracovný kútik vyzerať úplne inak. Ničoho sa nebojte, náš článok vás s premenou pomôže a nebude to ani veľmi bolieť.

    Ako pripraviť detskú izbu pre školáka

    Správne zariadená izba je pre malého žiačika celkom dosť dôležitá súčasť jeho študijného výsledku a celkového prístupu k učeniu. Je nadmieru dôležité vytvoriť miesto, ktoré ho bude prirodzene motivovať a pomáhať mu sa sústrediť.  

    Aj my dospelí máme občas so sústredením veľké problémy. Stačí, aby na nás bol nepríjemný predavač alebo sme sa nezhodli s kolegami a už nám mozog nevie spracovať iný problém. Preto myslite na to, že aj vaše deti sú plné nových zážitkov a najmä pocitov a nie je pre ne vôbec jednoduché, aby sa doma k štúdiu donútili. 

    Preto ich do procesu výbavy izby zapojte a berte do úvahy aj ich priania a potreby. A keď sa ich potreby nezhodujú s vašimi, navzájom si povedzte svoje stanoviská a veríme, že nájdete kompromis. Čo teda okrem obľúbených detských obliečok a pyžama zariadiť? 

    Nábytok pre deti musí byť pohodlný a najlepšie ergonomický 

    Detská izba pre prváčika sa nezaobíde bez praktického stolu. Odporúčame sa zaujímať o ergonómiu skôr ako neskôr. Malé deti sa vyvíjajú a potrebujú správnu oporu, preto sa zamyslite, kde je dobré šetriť a kde nie. Práve v tomto veku je nutné dbať na optimálny vývoj chrbta, takže sa nebojte investovať. Navyše niektoré stoly môžu deťom pokojne zostať až do puberty, takže sa to z dlhodobého hľadiska určite oplatí. 

    Pri stoličke platí to isté. Najlepšie je, keď sa dá rôzne nastaviť a posúvať, aby sa v nej dieťaťu dobre sedelo a nemalo potrebu sa na nej vrtieť. Ale nezabudnite, deti s ADHD sa vrtia počas akejkoľvek situácie a to pretrváva aj do dospelosti. Nemusí to hneď znamenať nepohodlie, ale skôr ich vnútorný svet. 

    Pre deto odporúčame podložky, podnožky, podstavce alebo stupienky pod nohy. Dobre sa na ne pokladá celá plocha nohy, prípadne slúžia na samovoľný pohyb chodidiel. Čo sa týka ceny, tá sa odvíja od spracovania. Existujú podnožky za 50 EUR, ale aj stupienky za 10 EUR. Je to potrebné aj pre menšie deti, ktoré nedočiahnu na zem a nohy im nepríjemne visia zo stoličky a u niektorých jedincoch to môže dokončiť spôsobiť kŕče. Uvidíte, že sa deťom lepšie sústredí, keď môžu nohy pretiahnuť alebo mať kolená podľa potreby v pravom alebo ostrom uhle. 

    Organizácia a poriadok musia byť 

    A pretože so začiatkom školského roka prichádza aj kopa papierov, ceruziek, učebníc a zošitov, nezaobíde sa bez úložného priestoru. Stôl určite nejaký bude obsahovať, ale ak to bude málo, tak sa pozrite na rôzne boxy, šanóny, organizéry a priehradky.  

    Na dostatočne veľký stôl sa vojde veľa takýchto produktov a dieťa má tak všetko po ruke a navyše zorganizované. Aby sa všetko ešte ľahšie hľadalo, vyrobte si štítky s popismi. 

    Čo sa týka udržiavania poriadku, na to máme špeciálny článok, v ktorom nájdete dokonca aj šablónu s týždenným a celoročným harmonogramom. Viac sa dozviete tu: Ako mať doma stále čisto a upratané. Síce sa v ňom venujeme celej domácnosti, ale určite tam nájdete inšpiráciu aj pre deti 

    Ale opäť vás nabádame poznať svoje dieťa a s tým aj jeho spôsob organizácie a upratovania. Niektorí ľudia sa v primeranom chaose lepšie orientujú, pretože akonáhle niečo založia, ako by to pre nich neexistovalo a tak preferujú, keď to môžu niekde položiť alebo mať na očiach. 

    A to je tiež dôvod, prečo používať nástenky alebo tabule. Snažte sa, aby deti mali stále na očiach svoje povinnosti a dôležité dátumy. Zaveste kalendár a tam si zapíšte všetko potrebné a rovnako tak si na nástenku pripnite čokoľvek, čo sa nesmie stratiť alebo je nutné vyriešiť.  

    Čo mať na takej nástenke? 

    • telefónne čísla a e-maily 
    • prístupové heslá a mená 
    • zoznamy 
    • úlohy 
    • informácie k štúdiu 
    • dátumy triednych schôdzok 

    Dostatok svetla a správna teplota 

    V detskej izbe nestačí jedno stropné svetlo. Naopak sa zamerajte, aby každý kútik mal to svoje, pretože sa v ňom použije iná teplota  

    K pracovnému stolu dajte lampičku so žiarovkou 4500 až 3500 K, čo je príjemne žltkastá farba, ktorá nereže oči a nespôsobuje podráždenie. Dobre sa pri nej sústredí. 

    Ďalej potom záleží, či má dieťa pri posteli lampičku.  

    • Ak áno, mala by mať 2 700 - 3 000 K. Príjemné teplé svetlo nebodá do očí a je ideálne na večer alebo naopak ráno, kedy pri zapnutí nespôsobí šok. Stropné svetlo udržujte v rozmedzí 5000 až 6000 K.  
    • Ak nemá lampičku, snažte sa aj stropné svetlo udržiavať skôr žlté (pod 4000 K). Ale ako sme písali, v izbičke je ideálne mať minimálne 3 svetlá - stropné, pri posteli a pri pracovnom stole.  

    Ešte spomenieme intenzitu svetla, pretože tá je samozrejme tiež dôležitá. Určite neurobíte chybu, keď kúpite také osvetlenie, ktoré vám dovolí nastaviť intenzitu. V jesenných a zimných mesiacoch je možné si s ňou pohrať a zistiť, čo dieťaťu najviac vyhovuje. Ráno to chce nižšiu intenzitu, cez deň vyššiu a na večer zase nižšiu. 

    Kvalitný spánok je základ 

    Deti potrebujú spánok ako soľ. Ale jedine ten kvalitný, ničím nerušený a na kvalitnom matraci. Ako sme už písali v článku Ako vybrať kvalitný matrac na spanie? Základom je materiál, výška a tvrdosť, mnohí investujú peniaze radšej do svojho matraca ako do toho detského. Aj tak z neho vyrastie, tak čo... Bohužiaľ je to naopak, deti potrebujú kvalitný matrac nielen pre dobrý spánok, ale najmä správny vývoj kostry. Cez noc totižto nielen naberajú novú energiu, ale aj rastú a dospievajú. 

    Zvyčajne im najviac vyhovuje tvrdosť H2 alebo H3, niekedy označovaná ako medium. Veľa ale záleží na váhe dieťaťa, takže pri nákupe si radšej nechajte poradiť odborníkom. Rovnako tak s nimi skonzultujte, aký materiál vybrať. Najkvalitnejšie sú prírodné ako morská tráva, kokosové vlákno alebo latexové a sendvičové matrace. 

    Okrem matraca myslite aj na vankúš, nemal by byť príliš vysoký. Ideálna náplň je hypoalergénne duté vlákno a obliečka z mikrovlákna. A pretože teplota má na spánok neuveriteľne veľký vplyv, zamyslite sa nad tým, či by nebolo vhodné mať pre dieťa viacero prikrývok. V našej ponuke nájdete letné, celoročné a termo prikrývky - čo znamená, že sa deti budú cítiť pohodlne po celý rok. A nakoniec to chce kvalitné a zároveň krásne detské obliečky v obľúbených farbách a motívoch vášho malého školáka. 

    Určite odporúčame si zaobstarať aj zatemňovacie alebo blackout závesy. Samozrejme iba v prípade, že sa vaše dieťa nebojí tmy. Do izby totižto neprenikne žiadne svetlo alebo iba naozaj minimálne, čo pomáha k ničím nerušenému spánku. Mesiac, lampy, svetlo u susedov oproti - to všetko môže ovplyvniť kvalitu spánku a viesť k chronickej únave. Nemusíte sa báť, že sú závesy obyčajné, v ponuke máme aj krásne ružové, zelené alebo modré. 

    Naposledy pridané

    Jarné upratovanie bytu a príprava na jar

    | 8 minúta čítanie
    A je to konečne tu. Dlhšie dni, slnečné lúče a veselšia nálada. Aby ste vymietli posledný zbytky zimy, naplánujte tradičnú jarnú očistu, kedy sa…

    Novinky v ponuke: Vaflové osušky Florencia a froté osušky Bella

    | 3 minúta čítanie
    Vo svete domáceho textilu neustále hľadáme spôsoby, ako zlepšiť naše každodenné pohodlie a zároveň priniesť do našich domovov kúsok luxusu. S…
    Hore