• Slovenština Slovenština
  • Zavolajte nám, poradíme vám +421 233 058 699 8:00 - 15:00

    Jarné upratovanie bytu a príprava na jar

    Rady a tipy

    A je to konečne tu. Dlhšie dni, slnečné lúče a veselšia nálada. Aby ste vymietli posledný zbytky zimy, naplánujte tradičnú jarnú očistu, kedy sa zbavíte všetkého, čo v byte nemá čo robiť. Ako si takéto jarné upratovanie v pokoji naplánovať? To s vami preberieme v článku.

    Jarné upratovanie bytu a príprava na jar

    A ide sa upratovať 

    Čo je to jarné upratovanie a prečo túto tradíciu vôbec dodržiavať? Asi každý z nás doma pravidelne upratuje. Väčšinou ide o povrchové upratovanie, aby bolo na prvý pohľad čisto. Jarné upratovanie bytu ide ešte ďalej. Počas neho sa zameriate na ťažko dostupné alebo zabudnuté miesta. Kedy naposledy ste umyli prach na chladničke, vypratali zásuvky a utreli ich od všelijakých fľakov a vyliatych tekutín?   

    Jar je nový začiatok. Je symbolom čistoty, pokoja a ľahkosti. Skúste sa podľa toho zariadiť aj vy a naplánovať si naozaj dôkladné upratovanie celého bytu. Odporúčame si spísať zoznam, na čo všetko sa chcete zamerať, a podľa približného časového odhadu si to rozdeľte do niekoľkých dní. Za jeden deň to asi nestihnete, preto je lepšie tomu venovať minimálne víkend. Vo väčšom byte si to pokojne rozvrhnite aj na 2 víkendy. Nejde o závod, ide o precíznosť. Nekonečné upratovanie od rána do večera vás tak jedine znechutí. 

    Na čo všetko sa zamerať? Je toho veľa, preto vám to radšej vypíšeme a rozhodnutie necháme na vás: 

    • Vypratanie skrinky s jedlom 
    • Utretie prachu na skriniach 
    • Umytie okien 
    • Vyčistenie a dezinfekcia odpadov a sifónov 
    • Dôkladné vyčistenie a odmrazenie mrazničky 
    • Čistenie za a pod veľkými spotrebičmi 
    • Vyčistenie ventilátorov a klimatizácii 
    • Dôkladné vyčistenie kobercov a čalúnenia 
    • Organizácia pivnice a podkrovia 
    • Čistenie žalúzii a záclon 
    • Utretie lustrov 
    • Vyčistenie drevených rámov a zárubní 
    • Hĺbková údržba práčky a susičky 
    • Vyvetranie matracov 
    • Vyčistenie, zoradenie a údržba záhradného náradia a nábytku, osvetlení, žiaroviek, grilu 
    • Vyčistenie a kontrola detektorov dymu a oxidu uhoľnatého 
    • Ošetrenie drevených plôch a nábytku špeciálnym prípravkom 
    • Vyčistenie vetracích mriežok a výmena filtrov v kúrení/ventilácii 

    Hromadné pranie textilu 

    A ideme na hromadné pranie. Obliečky, plachtyobliečky na vankúše periete normálne a nemusíme vám to nijak pripomínať. Aj napriek tomu sa môžete inšpirovať v našom článku Ako sa starať o obliečky, kedy ich meniť a kedy prať. Nájdete tak ucelený návod, ako na tú najčistejšiu a najvoňavejšiu bielizeň. 

    Vraciame sa ale späť k aktuálnemu bodu a to pranie väčších kusov ako sú vankúše a prikrývky a starostlivosť o matrace, gauče a stoličky. Asi sa nemusíte pýtať, kedy naposledy ste niečo také riešili. V zhone a každodennom strese nie je jednoduché si na to urobiť čas a my vás úplne chápeme. Určite ale neuškodí, keď sa tomu v rámci jarného upratovania budete venovať. Veríme, že sa potom budete cítiť lepšie, pretože sa zbavíte alergénov, roztočov a podobných potvoriek, ktoré majú na následok nelichotivú vôňu a neustále kýchanie. 

    Pranie vankúšov sme rozoberali v článku Ako prať nielen páperové vankúše. Spísali sme tam kroky, ktorých by ste sa mali držať, aby ste nezničili vankúše alebo práčku. Podobne sa potom starajte aj o prikrývky a periny. 

    Čo sa týka matracu, ťažko ho vyperiete a ani to nie je nutné. Perfektnou voľbou na udržanie čistoty matracu je matracový chránič. Ide o tenkú látku s úchytkami, ktorá nijako negatívne nezmení zážitok z matraca, ale napriek tomu ho ochráni pred tekutinami a fľakmi. Kto občas nevyleje trochu čaju pri raňajkách do postele, že? Chránič ľahko odstránite, vyperiete, usušíte a opäť použijete. Jednoduché a praktické. Aj tak matrac vyluxujte alebo použite tepovač, prípadne oboje. Dostanete z neho prach a prípadne aj ďalšie nečistoty. Tepovač sa dá zapožičať na pár dní, nie je potrebné si ho kupovať. Podobne potom ošetrite gauč alebo kreslo. 

    Osvieženie v podobe vône bravúrne zvláda osviežovač textilu. Na trhu je ich niekoľko a niektoré dokonca jemne dezinfikujú, čo je niečo, čo nie je vôbec na škodu. Osviežovač samozrejme používajte pravidelne, nielen pri jarnom upratovaní. Okrem dezinfekcie neutralizuje zápach a prípadne aj pridá ľahkú vôňu. Vo väčšine prípadov sa dá použiť aj na kabáty, oblečenie, koberce a iné ťažko prateľné textílie. 

    Výmena zimných dekorácii za jarné 

    S jarou prirodzene prichádzajú farby ako je lila, zelená, červená, ružová, oranžová alebo svetlomodrá. Aktuálne frčia pastelové farby a dôkazom sú reťazce so slušnou náložou pastelových dekorácii a textilu. Keď sa zameriame na vzory, tak jednoznačne vedú kvetinky. Nájdete ich aj v podobe riadov - od misiek po taniere a tácky. Všade sú slnečnice, narcisy, hyacinty, tulipány a šafran. 

    jarné obliečky s kvetinami

    Pri jarnom upratovaní nezabudnite na spálňu a podľahnite aj vy trendu a zaobstarajte si u nás luxusné kvetinové obliečky. Naše obľúbené modely sú: Viviene, Molly, Olivia, Johari, Lúčne kvety, Andrea, HelenMotýliky. 

    Svetlé, pastelové ale aj výrazné farby 

    Nebojte sa a farbami nešetrite, vonku predsa bude krásne farebne, tak sa inšpirujte prírodou a jej farebnou paletou. Nemáte predstavivosť a neviete, aké farby vybrať? Skúste stránku coolors.co/image-picker. Vložte obrázok, ktorý vás farebne zaujal, a vytvorte si paletu, ktorej sa môžete pri nákupe a experimentovaní držať. 

    Rozhodli sme sa pre vás vytvoriť našu vlastnú paletu, ktorá je inšpirovaná jarnými kvetmi. A presne takto nejak môže vyzerať aj tá vaša alebo proste použite tú našu :). 

    Jarná paleta farieb do bytu

    Pozvite si sviežu vôňu do celého bytu  

    Vôňam sme sa okrajovo venovali hore, ale tu by sme radi rozviedli, prečo používať v období jari vonné oleje a spreje. Na začiatku jari začínajú kvitnúť stromy a kríky, takže sa vďaka nim ulicami vanie krásna jemná vôňa a my si myslíme, že by ste sa mali inšpirovať a prevoňať aj váš byt. 

    Je to čerešnička na torte a po náročnom upratovaní by nemala chýbať. Aromaterapia veľmi pracuje so spomienkami a pozitívnou odozvou na určité zložky. V zime letí korenie a ťažšie vône, na jar a v lete naopak oveľa lepšie fungujú svieže kvetinové, ovocné alebo citrusové tóny. V teplom počasí sa príjemne rozvíja ich aróma a nie sú príliš dráždivé. Téme aromaterapie sme sa venovali v tomto článku

    POZOR: Je s vami v byte aj domáce zvieratko? Radšej sa uistite, či je používanie esenciálnych olejov v jeho blízkosti bezpečné. 

    Našu ponuku sme vypracovali tak, aby ste si z nej vybrali po celý rok a nemuseli používať iba jednu vôňu. Na výber máte z jednodruhových olejov, ale i starostlivo namiešaných zmesí. Éterické oleje sa používajú do difuzérov alebo na keramickú dosku. Na rýchle osvieženie interiéru si vezmite do ruky osviežovač vzduchu v spreji. 

     

     

    Naposledy pridané

    Novinky v ponuke: Vaflové osušky Florencia a froté osušky Bella

    | 3 minúta čítanie
    Vo svete domáceho textilu neustále hľadáme spôsoby, ako zlepšiť naše každodenné pohodlie a zároveň priniesť do našich domovov kúsok luxusu. S…

    Čo je to flanel a ako sa oň starať?

    | 4 minúta čítanie
    Flanel je obľúbený najmä v zime. Má totižto magické tepelné vlastnosti, ktoré volajú po mäkkom zababušení. Trápi vás v zime studené počasie a s…
    Hore