• Slovenština Slovenština
  • Zavolajte nám, poradíme vám +421 233 058 699 8:00 - 15:00

    Ako sa perfektne postarať o hostí

    Prídu k vám hostia, ale vy vlastne neviete, čo sa od vás očakáva? Náročné to je najmä v situácii, keď u vás budú spať. Stačí iba prezliecť posteľ? Alebo by ste mali urobiť niečo navyše, aby sa hostia cítili dobre a naozaj ako doma? Všetky naše tipy sa dozviete dole v článku.

    Ako sa perfektne postarať o hostí

    Papuče sú základ 

    Nosíte doma papuče? Možno to robíte kvôli pohodliu, čistote alebo susedom… Na tom veľmi nezáleží, dôležité je mať doma minimálne dva páry papúč navyše. Jedny by mali byť v dámskej veľkosti od 37 do 39 a druhé v pánskej veľkosti, čo je približne 40 až 43. 

    Mnohí ľudia sú na papuče zvyknutí a je im nepríjemné hodiť doma iba v ponožkách, tak na to skúste myslieť a majte ich v zásobe. A nezabudnite ich po každom hosťovi vyprať alebo opláchnuť. Predsa len sa ľudia na nohách dosť potia… 

    Keď u vás návšteva spí 

    Plánuje u vás návšteva prespať? V tom prípade je nutné prezliecť periny do čistých a voňavých obliečok. Určite nie je slušné, aby hosť spať v už použitých obliečkach. Určite poznáte pocit, keď prídete do hotela a ľahnete si do vypraného… skoro nič sa tomu nevyrovná. 

    Aby ste na hostí urobili dobrý dojem a zároveň im dali pocit, že si ich vážite, zvoľte luxusné obliečky. Čo to vlastne znamená “luxusné”? Zvyčajne to sú obliečky vyrobené z mušelínu alebo mako jersey. Tieto dva materiály sú hebké na dotyk a krásne sa v nich spí. Nepotíte sa pod nimi a cítite sa ako na obláčiku. A presne tento zážitok doprajete aj svojej návšteve. 

    Čo sa týka plachty, medzi obľúbené patria exclusive plachty s vysokou gramážou. Vynechať nesmieme ani chrániče matracov, ktoré oceníte najmä v lete alebo keď spí na posteli menšie dieťa. Matrac udržíte hygienicky čistý a bez škvŕn. Chránič jednoducho hodíte do práčky a vyperiete. Vyčistenie matraca je zložité a zvyčajne sa to nedá ani urobiť dokonale. Nezabudnite ani na nové obliečky na vankúše

    Nepodceňujte ani čistotu uterákov 

    Samozrejmosťou sú aj nové uteráky a osušky. Vedľa umývadla zaveste suchý uterák na ruky a pri vaňu alebo sprchový kút umiestnite väčšiu bambusovú osušku. Prečo bambus? Výborne saje, rýchlo schne a znesú ho aj alergici. 

    V lete alebo v zle odvetrávanej kúpeľni uteráky a osušky rýchlo zatuchnú a pretože ste na to zvyknutí, tak si to ani nevšimnete, ale návšteva to bude mať bohužiaľ opačne. Preto ich vymeňte alebo aspoň vysušte všetko, čo v kúpeľni visí a mohlo byť mať nepríjemný zápach. 

    Zabaliť sa do županu 

    Po poriadnej sprche je príjemné sa zabaliť do županu. Nie je nutné ho návšteve ponúknuť, ale je to pekné gesto, ktoré niektorí určite ocenia. Najmä tí, ktorým je často zima alebo sa proste chcú zabaliť a nechodiť len v pyžame. 

    Čo sa týka veľkosti, je asi vždy lepšie mať v zálohe väčší župan, aby sa doň každý vošiel. Väčšia veľkosť zvyčajne nebýva pre nikoho problém, naopak malý župan je nepohodlný. 

    Ako pripraviť izbu pre hosťa? 

    Aby sa hosťovi dobre spalo, je dobré izbu trochu pripraviť. Medzi tieto kroky patrí napr.: 

    ●      vyvetrať (Ako zaistiť ideálnu teplotu a vzduch k zdravému spánku

    ●      vyluxovať a vytrieť 

    ●      uvoľniť zásuvku a ponúknuť nabíjačku 

    ●      pripraviť masku na spanie 

    ●      dať vedľa postele pohár s vodou 

    ●      vysvetliť, ako funguje televízia či iná elektronika 

    ●      napsísať heslo k wi-fi 

    ●      zapnúť čističku vzduchu 

    Jednotlivé kroky nie sú povinné, ale určite sa vyplatia, ak sa o svoju návštevu chcete postarať a navodiť príjemnú atmosféru. 

    Nesmieme zabudnúť ani na jedlo 

    Ešte kým k vám hosť príde, zistite si, čo je a čo neje. Nie je nič horšie, ako keď hosťovi ponúknete niečo, čo k smrti neznáša. Síce sa hovorí, že človek by nemal odmietnuť, ale dôležitejšie je vytvoriť pre svojich hostí prostredie, v ktorom sa cítia dobre a to práve môže byť aj správny výber jedla. 

    Zistite, či má nejaké alergie, špeciálnu stravu alebo čo nerád jedáva. Prispôsobte tomu vašu chladničku a uvidíte, že mu urobíte veľkú radosť. Niektorí to neriešia, len aby nemali starosti, ale to je chyba, ak chcete byť dokonalý hostiteľ. Ten si totižto všíma aj maličkosti a svojich hostí ma prečítaných. 

    To je vôňa… 

    Tento krok sme mohli zaradiť aj do časti s prípravou izby, ale nechali sme si to ako samostatný bod. 

    Pred príjazdom hosťa kvapnite do osviežovača vzduchu pár kvapiek oleja a prevoňajte izby, aby ste ich zbavili prirodzenej vône (zápachu), ktorú má každý byt. Do izby je vhodnejšia vonná keramika, napr. keramická doštička. Jednoducho ju položíte na parapet, do šatníka alebo na poličku, kým bude pomaly uvoľňovať arómu. Alebo použite vonný sprej

    Ako sme už písali v článku Aromaterapia: Všetko, čo potrebujete vedieť, vône majú na človeka neuveriteľný vplyv. Do každej izby sa navyše hodí trochu iná vôňa. Do spálne použite upokojujúce oleje a do spoločných priestorov posilňujúce olejové zmesi. Zaujíma vás viac? Ďalšie info si prečítajte v článku Čo dokáže aromaterapia urobiť s vaším spánkom. 
     

    Naposledy pridané

    Jarné upratovanie bytu a príprava na jar

    | 8 minúta čítanie
    A je to konečne tu. Dlhšie dni, slnečné lúče a veselšia nálada. Aby ste vymietli posledný zbytky zimy, naplánujte tradičnú jarnú očistu, kedy sa…

    Novinky v ponuke: Vaflové osušky Florencia a froté osušky Bella

    | 3 minúta čítanie
    Vo svete domáceho textilu neustále hľadáme spôsoby, ako zlepšiť naše každodenné pohodlie a zároveň priniesť do našich domovov kúsok luxusu. S…
    Hore