• Slovenština Slovenština
  • Zavolajte nám, poradíme vám +421 233 058 699 8:00 - 15:00

    Najlepšie každodenné spôsoby, ako sa vysporiadať so stresom a úzkosťou

    Rady a tipy

    Stres a úzkosti idú často ruka v ruke. Nemusia byť však obe prítomné. Keď si ale stresu nebudete všímať, budete ho prehliadať a ignorovať, telo aj mozog budú trpieť. Pretože je nový rok a s ním prichádzajú rôzne predsavzatia, spísali sme pre vás praktický návod, ako sa lepšie vysporiadať so stresom a ako si to celé uľahčiť.

    Najlepšie každodenné spôsoby, ako sa vysporiadať so stresom a úzkosťou

    Písanie denníka nie je iba pre deti 

    Vypísať sa zo svojich pocitov sa môže zdať ako aktivita pre deti a teenagerov. Tak to ale nie je. Schopnosť svoje pocity popísať a vyjadriť patrí k emočnej inteligencii. Potlačované emócie majú na náš nečakane veľký vplyv a navyše si ani nemusíme uvedomovať, ako veľmi nás môžu ovplyvňovať. Od nekvalitného spánku, nechutenstva, zvýšeného kortizolu, podráždenosti, nesústredenosti až po desiatky ďalších prejavov. 

    Často iba samotné uvedomenie si, čo nás akurát trápi alebo naopak teší, je veľmi zdravé a prospešné. Nezabudnite písať o pozitívnych veciach, na ktoré človek pod tlakom zabúda a to je veľká škoda. 

    Zababušte sa do deky alebo baránkovej mikinky, vezmite do ruky pero a vypíšte sa. Alebo radšej pracujete na počítači? Ani to nie je problém, najmä, keď uľavíte hlave. Niekomu stačí to, keď všetko povie blízkemu. Pri písaní je predsa len jednoduchšie byť úprimný a písať naozaj “bez obalu”. Navyše papier môžete rituálne roztrhať, pokrčiť a vyhodiť. 

    Nadýchnuť a dlho vydýchnuť 

    Viete, ako sa správne dýcha? A tušili ste, ako veľmi to dokáže ovplyvniť vystresované telo? Dosť často sa stáva, že v strese dýchame plytko a rýchlo. Preto chceme opak - dlhý nádych, pauzu a výdych. A snažiť sa dýchať až do brucha. 

    Skúste si ráno aj večer dať pár minút na poriadne dýchanie a uvidíte, že sa vám telo čoskoro odmení pokojnejšími reakciami. O dýchaní sa ešte rozpíšeme o kúsok nižšie. 

    Ešte by sme radi spomenuli, že túto relaxačnú chvíľku vylepšíte aromaterapiou. Ľudské telo je na vône silno naviazané a priradzuje si k nim spomienky a emócie. Len si spomeňte na vôňu jablkovej štrúdli od babičky počas prázdnin v 4. triede… Éterické oleje sa točia najmä okolo prírody, napr. jedľa, klinček, rozmarín atď. V ponuke máme aj zmesi olejov, v ktorých sa spája hneď niekoľko vôní a tvoria ešte silnejšieho pomocníka na pochmúrne dni. 

    Kvalitný spánok 

    Nebudeme sa tu dlho rozpisovať o tom, ako veľmi je spánok dôležitý. Pravdepodobne to už viete aj vy samy. Nielen dlhý, ale najmä ničím nerušený spánok ovplyvňuje športové výkony, náladu a reakcie. Nie je možné ho oddeliť nielen od emócii, ale aj od kvality matracu, vzduchu a dostatočnej tmy. Na túto tému máme niekoľko praktických článkov, v ktorých sa dozviete podstatné informácie a najmä aj spôsoby, ako si kvalitný spánok zariadiť. 

    My vám pomôžeme hlavne s tým, ako sa budete cítiť po zaľahnutí do postele. Prezrite si našu ponuku plachtov, obliečok, prikrývok a vankúšov a vyberte si materiály, ktoré sú vhodné pre dané ročné obdobie.

    V zime si obľúbite mikroplyš a flanel, v lete krep, mako jersey, satén a mušelín. Cez celý rok je ideálna bavlna.

    Relaxačné techniky 

    V minulom článku sme sa venovali viac tomu, ako sa v byte cítiť príjemne a spomínali sme tam rôzne relaxačné techniky. Teraz vám ich popíšeme o trochu viac, nech viete, o čo ide a možno vás niektorá z nich zaujme. Zo začiatku sa vám budú určite hodiť rôzne videá a materiály, nájdete ich napríklad tu: nevypustdusi.cz/2018/11/05/relaxacni-techniky/. 

    Jacobsonova progresívna svalová relaxácia: 

    Jacobsonova progresívna svalová relaxácia je metóda, ktorá sa zameriava na postupné uvoľňovanie svalov po celom tele. Túto techniku vyvinul Edmund Jacobson v 20. storočí a stala sa populárnou metódou na znižovanie stresu a napätia. Ako sa vykonáva? Začnete tým, že sa sústredíte na jednu končatinu a postupne v nej napnete a uvoľníte všetky svaly. Potom pokračujte na ďalšiu časť tela a postupujte, kým budú všetky svaly uvoľnené. Plusy tejto metódy zahŕňajú zníženie fyzického napätia a upokojenie mysle. Mínusy môžu zahŕňať časovú náročnosť vykonávania celého cvičenia. 

    Riadená imaginácia alebo vizualizácia: 

    Riadená imaginácia je technika, ktorá využíva silu mysle k dosiahnutiu relaxácie a zníženiu stresu. Metóda zahŕňa vizualizáciu kľudného a upokojujúceho miesta, kam si môžete predstaviť, že sa prenášate vo svojej mysli. Priestor môže byť reálny alebo absolútne imaginárny. Počas vizualizácie sa snažte zapojiť všetky zmysly a úplne sa ponoriť. Riadená imaginácia môže pomôcť znížiť úzkosť a stres tým, že vás prenesie do prostredia kľudu a pohody. Jednou z výhod tejto techniky je to, že ju môžete praktikovať kedykoľvek a kdekoľvek. Stačí iba zatvoriť oči a vydať sa na mentálnu cestu do svojho kľudného miesta. 

    Autogénny tréning 

    Autogénny tréning je technika, ktorá sa zameriava na uvoľňovanie tela a mysle pomocou tepla, chladu a ťažoby. Táto metóda bola vyvinutá Johannom Heinrichom Schultzom a je založená na presvedčení, že môžete ovplyvniť svoje telo a myseľ tým, že si predstavíte určité pocity. Počas autogénneho tréningu sa opakujú afirmácie, ktoré sa týkajú uvoľnenia svalov a celkového kľudu. Môžete ju praktikovať samy a postupne sa naučiť, ako sa uvoľniť a relaxovať. 

    Mindfulness 

    Mindfulness je technika, ktorá sa zameriava na plne vedomé vnímanie prítomného okamžiku. Táto metóda vychádza z budhistickej meditácie a zdôrazňuje pozornosť k dychu, telu aj myšlienkam. Mindfulness nás učí prijímať veci tak, ako sú, bez súdenia. Mindfulness môže pomôcť znížiť stres a zlepšiť duševnú pohodu. Plusy zahŕňajú zvýšenú schopnosť riadiť stres a emocionálne reakcie. Mínusy môžu zahŕňať to, že vyžaduje tréning a pravidelnú prax. Môžete sa však naučiť základy mindfulness samy a postupne ich rozvíjať. 

    Audioterapia so zvukmi prírody 

    Audioterapia so zvukmi prírody je relaxačná technika, ktorá využíva zvuky prírodného prostredia ako sú šumenie mora, vtáci alebo dažďové kvapky, na dosiahnutie upokojujúceho efektu. Počúvaním týchto zvukov môže pomôcť znížiť stres, napätie a zlepšiť relaxáciu. Technika je ľahko dostupná prostredníctvom rôznych audio nahrávok a aplikácii. Plusy zahŕňajú jednoduchosť a efektivitu tejto metódy pri znižovaní stresu a zlepšenie nálady. Mínusy sú minimálne. 

    Dychové cvičenia 

    Dychové cvičenia sú účinnou metódou na okamžité zníženie stresu. Sústreďujú sa na kontrolu dychu a vedomé dýchanie. Začnite zhlboka a pomaly dýchať, zamerajte sa na dych do brucha a použite rôzne rytmické vzory dýchania, napríklad 4-7-8 (dýchať štyri sekundy, zadržať dych sedem sekúnd a potom výdych osem sekúnd). Plusy tohto cvičenia zahŕňajú rýchlu úľavu od stresu, zlepšenie koncentrácie a zníženie úzkosti. Dychové cvičenia môžete praktikovať kedykoľvek a kdekoľvek, sú jednoduché a ľahko sa ich naučíte. Sú tiež skvelým doplnkom k iným relaxačným technikám. Perfektný spôsob, ako uvoľniť tlak na hrudi, ako sa upokojiť a znížiť tep.

    Wellness pobyt

    Wellness pobyt môže byť skvelou príležitosťou na hlbšie ponorenie sa do relaxačných techník a starostlivosť o svoje duševné aj fyzické zdravie. Pri výbere wellness destinácie si vyberte miesto, ktoré ponúka nielen príjemné prostredie a komfortné ubytovanie, ale aj širokú škálu aktivít a služieb zameraných na zlepšenie celkového blahobytu.

     

    Naposledy pridané

    Jarné upratovanie bytu a príprava na jar

    | 8 minúta čítanie
    A je to konečne tu. Dlhšie dni, slnečné lúče a veselšia nálada. Aby ste vymietli posledný zbytky zimy, naplánujte tradičnú jarnú očistu, kedy sa…

    Novinky v ponuke: Vaflové osušky Florencia a froté osušky Bella

    | 3 minúta čítanie
    Vo svete domáceho textilu neustále hľadáme spôsoby, ako zlepšiť naše každodenné pohodlie a zároveň priniesť do našich domovov kúsok luxusu. S…
    Hore